Σε εξέλιξη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου για ενέργεια και ΔΕΗ

Σε εξέλιξη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου για ενέργεια και ΔΕΗ

Στην σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί

Σε εξέλιξη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου για ενέργεια και ΔΕΗ
Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα επέστρεψε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες μετά την παρουσία του στο Κολέγιο των Επιτρόπων -επ' αφορμή της ελληνικής προεδρίας- και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μανουέλ Μπαρόζο.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός έχει στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί με αντικείμενο τα θέματα ενέργειας και την ΔΕΗ.

Κλείσιμο
Το κλίμα στην συνάντηση, λένε οι κυβερνητικές πηγές, ήταν εξαιρετικά καλό και εκφράστηκε και στις δηλώσεις του κ. Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε ότι  δεν φτάνει να παρακολουθούμε τις σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού, πρέπει να βοηθήσουμε ενώ βάλλοντας προς την πλευρά του ΔΝΤ τόνισε ότι «άλλοι επιμένουν μόνο στην υπευθυνότητα, αλλά χρειάζεται και αλληλεγγύη». Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν θεωρεί ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα προκύπτει από την στάση του ΔΝΤ το οποίο επιμένει στην δημοσιονομική προσαρμογή την ώρα που δημοσίως δηλώνει ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Πάντως μετά την συμπαράσταση της κας Μέρκελ και του κ. Μπαρόζο το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Τρόικας, θα κλείσει η συμφωνία και η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ δίχως να βαρύνεται από τις δικές της εκκρεμότητες.

Ο κ. Σαμαράς στην συνάντηση εξέθεσε την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία καθώς επίσης ότι πίεση για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα θα απειλήσουν την κοινωνική και πολιτική ισορροπία. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε ότι της αναλογούσε, και μάλιστα πήγε ένα βήμα πιο πέρα πετυχαίνοντας πρωτογενές πλεόνασμα. Είπε δε ότι στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα υπάρχει μόνο ένα προαπαιτούμενο για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία εννοώντας ότι είναι η Αμυντική Βιομηχανία για την οποία η κυβέρνηση επιμένει στην εκκαθάριση εν λειτουργεία και στον εξαγωγικό της χαρακτήρα.

Η ελληνική κυβέρνηση δημοσίως τουλάχιστον δείχνει να διατηρεί τις θέσεις της έναντι της Τρόικας. Κατέθεσε προυπολογισμό χωρίς προηγούμενη συμφωνία, αρνείται να κλείσει τα ΕΑΣ, υποστηρίζει την δική της πρόταση για την φορολόγηση των ακινήτων, ενώ και στο θέμα των πλειστηριασμών επιμένει στην προστασία φτωχών και των μικρομεσαίων όπως επανέλαβε προχθές ο πρωθυπουργός από το συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Πάντως στην κυβέρνηση επικρατεί νευρικότητα αφού η στάση της Τρόικας δεν έχει λογική εξήγηση ενώ οι απαιτήσεις της προκαλούν ανησυχία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλούν και οι αναφορές του κ. Βενιζέλου για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα που ήλθαν να υποθάλψουν το κακό κλίμα που υπάρχει στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες για τον υπουργό Οικονομικών. Παρότι από τις δηλώσεις Στουρνάρα περί όχι υπερβολικής φορολόγησης πήρε αποστάσεις και η ΝΔ ο κ. Σαμαράς στηρίζει τον κ. Στουρνάρα όπως και τους άλλους υπουργούς που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της εφαρμογής του μνημονίου, του κ. Γιάννη Βρούτση και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης