Ευνοϊκές αλλαγές στον υπολογισμό των εφάπαξ προανήγγειλε ο Β. Κεγκέρογλου

Ευνοϊκές αλλαγές στον υπολογισμό των εφάπαξ προανήγγειλε ο Β. Κεγκέρογλου

Με το υφιστάμενο σύστημα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το εφάπαξ μειώνεται εως και 70%.

Ευνοϊκές αλλαγές στον υπολογισμό των εφάπαξ προανήγγειλε ο Β. Κεγκέρογλου
Ευνοϊκές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου στην Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη.

Ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι «Η δυνατότητα εφαρμογής της νέας τεχνικής βάσης στον υπολογισμό των εφάπαξ παροχών από 1/1/2014 χρειάστηκε μια επεξεργασία και διαπιστώθηκαν και παρενέργειες και δυσλειτουργίες.

Κλείσιμο
Εξαιτίας των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν και διαπιστώνονται στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ παροχών το θέμα συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας ούτως ώστε να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις, για να διασφαλιστούν αφενός τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων και αφετέρου η οικονομική ισορροπία και βιωσιμότητα του συστήματος όσον αφορά το συγκεκριμένο Ταμείο» και πρόσθεσε «Επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού λαμβάνει ως αξίωμα αυστηρά το «περιουσία μείον ληξιπρόθεσμες οφειλές = ποσό προς διάθεση», επεξεργαζόμαστε πρόταση με βάση την οποία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μας, που υπολογίζονται περίπου σε 900 εκατομμύρια, να αποσβεστούν σε δεκαετή βάση προκειμένου να υπάρξει ήπια αποκλιμάκωση.

Αυτό είναι μια νέα εξέλιξη, η οποία πιστεύω ότι θα επιτευχθεί. Το Υπουργείο σε αυτό το πλαίσιο μελετά τις απαιτούμενες προεργασίες και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί πρακτικά και τεχνικά το θέμα –γιατί έχει και τεχνική πλευρά. Στόχος μας είναι η κατά το μέτρο του δυνατού ομαλότερη μετάβαση από τους παλαιούς τρόπους στη νέα τεχνική βάση, στο νέο τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ, σύμφωνα βέβαια πάντα και με βάση τις καταστατικές διατάξεις των ταμείων, όπως ισχύουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες  με τις προωθούμενες αλλαγές, τα Ταμεία θα χορηγούν εφάπαξ όχι βάσει των ταμειακών δεδομένων του έτους κατά το οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, αλλά βάσει της αναλογιστικής μελέτης στην οποία θα υπολογίζεται ο όγκος των δικαιούχων εφάπαξ βοηθήματος σε βάθος δεκαετίας.

Με το υφιστάμενο σύστημα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το εφάπαξ μειώνεται έως και 70%. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού το βοήθημα θα υποστεί ηπιότερη περικοπή.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης