Έρογλου: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό καθυστερούν λόγω των Ελληνοκυπρίων

Έρογλου: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό καθυστερούν λόγω των Ελληνοκυπρίων

Κατηγόρησε το Νίκο Αναστασιάδη ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία με τεχνητές ατζέντες

Έρογλου: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό καθυστερούν λόγω των Ελληνοκυπρίων

Προσπάθειες καθυστέρησης της επανέναρξης των συνομιλιών απέδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 90η επέτειο της εγκαθίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, στα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ «η Ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε δηλώσεις που δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα και το στόχο των διαπραγματεύσεων, προσπαθώντας να καταστήσει δυσκολότερη την επανέναρξή τους».
Κλείσιμο

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία με τεχνητές ατζέντες.

Σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν ο Έρογλου είπε πως «ενώ θα πρέπει να είναι μια απλή δήλωση έχει μετατραπεί σε πολύπλοκο θέμα, εξαιτίας της προσπάθειας να περιληφθούν σε αυτό ζητήματα που θα έπρεπε να συζητηθούν και να κλείσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ του να εκδοθεί μια κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ωστόσο είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών ακόμα και χωρίς κοινή δήλωση.

Δήλωσε ότι «ένας ενδεχόμενος συνεταιρισμός θα έχει διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή δομή, στη βάση της πολιτικής ισότητας και θα πρέπει να αποτελείται από δύο συνιστώντα κρατίδια με ισότιμο καθεστώς».

«Υπό το φως αυτού, η Κυπριακή Δημοκρατία, που στην πραγματικότητα είναι μια ελληνοκυπριακή δημοκρατία, δεν μπορεί παρά να μετατραπεί σε ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο» είπε.

«Ο νέος συνεταιρισμός θα έχει μια έδρα στα ΗΕ και ενιαία ταυτότητα σε διεθνές επίπεδο» είπε, ενώ «τα συνιστώντα κρατίδια θα είναι κυρίαρχα, αφού σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες καμιά ομοσπονδία δεν έχει ενιαία κυριαρχία».

Ο Ντερβίς Έρολγου ανέφερε ότι τα Βαρώσια είναι μέρος μια συνολικής λύσης του Κυπριακού, θέση με την οποία –όπως είπε- συμφωνούν και άλλοι διεθνείς παράγοντες.

Χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο το να προβάλλεται η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομόσπονδο κράτος, ως προϋπόθεση για τη λύση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης