Μεϊμαράκης: Η βία επιστρέφει πάντα σε αυτούς που την ασκούν

Μεϊμαράκης: Η βία επιστρέφει πάντα σε αυτούς που την ασκούν

Συναίνεση για να παταχθεί η βία της Χρυσής Αυγής ζητά ο πρόεδρος της Βουλής

“Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο”
Μεϊμαράκης: Η βία επιστρέφει πάντα σε αυτούς που την ασκούν
Την αναγκαιότητα της συναίνεσης, προκειμένου να «παταχθούν άμεσα και ριζικά» τα φαινόμενα βίας της Χρυσής Αυγής, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα «Δολοφονία Λαμπράκη: Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά», που διεξάγεται στη Γερουσία του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι ο πολιτικός κόσμος οφείλει να στείλει «ένα συνολικό μήνυμα, προς τους Έλληνες πολίτες και προς το εξωτερικό, ότι η δημοκρατία μας, πράγματι, μπορεί και πρέπει να τα αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα. Φαινόμενα βίας υπό το μανδύα μιας ιδεολογίας που δεν αρμόζει, δεν ταιριάζει, δεν αξίζει στον ελληνικό λαό. Φαινόμενα βίας με μανδύα πολιτικού κόμματος, το οποίο κηρύσσει το μίσος, κηρύσσει τη βία κατά των εκπροσώπων του ελληνικού λαού,  κατά του ιδίου του λαού και εντέλει κατά της δημοκρατίας. Γι' αυτό αυτά τα φαινόμενα πρέπει να παταχθούν άμεσα και ριζικά. Αυτή η βία φέρνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν. Και έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση, την οποία κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν επιθυμεί».

Κλείσιμο
«Γι' αυτό όπως ανέφερα η συγκεκριμένη ημερίδα μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις της δημοκρατίας με τη βία. Βία που δεν ξεκινά από το γεγονός αυτό καθαυτό της δολοφονίας Λαμπράκη ούτε σταματά σε αυτό. Βία που στη συγκεκριμένη περίπτωση γέννησε άλλη βία, όπως ήταν στη χούντα των συνταγματαρχών. Βία που όλοι οφείλουμε εμπράκτως να καταδικάζουμε, απ' όπου κι αν προέρχεται και προς οποιαδήποτε πλευρά και αν κατευθύνεται, είτε προς τους εκπροσώπους του λαού είτε προς το λαό τον ίδιο» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Και συμπλήρωσε: «Βία που δυστυχώς δεν προέρχεται μόνο από συγκεκριμένους χώρους που κινούνται στα άκρα. Βία που ορισμένοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, αγνοώντας προφανώς πως η βία επιστρέφει πάντα σε αυτούς που την ασκούν».

Κάνοντας ιστορικές αναφορές στη βία, ο κ. Μεϊμαράκης προσέθεσε: «Ως εκ τούτου, το ιστορικό γεγονός της δολοφονίας, πρέπει και οφείλουμε να το εξετάζουμε όλοι και ειδικά εσείς, υπό το πρίσμα των συνολικών εξελίξεων, των συγκυριών, οι οποίες υπήρχαν εκείνη την περίοδο, πριν, αλλά και πολύ πιο μετά από αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιοι επιδίωξαν να χρεώσουν την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, σε μια συγκεκριμένη παράταξη, αδιαφορώντας για τις τότε συνθήκες και μην έχοντας όλα τα επαρκή στοιχεία. Και ωφελήθηκαν ίσως και κάποιοι από τις εξελίξεις και την πορεία αυτής».

«Οι ακραίες αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών δυνάμεων πυροδοτούσαν ακραίες αντιδράσεις. Επέτρεπαν τη σύσταση παρακρατικών οργανώσεων, που δρούσαν εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες -οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές» είπε ακόμη.

Δυστυχώς, συμπλήρωσε, και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ανάλογων φαινομένων που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με μεγάλη νηφαλιότητα.

«Και να μην ξεχνούμε πως η βία δεν έχει μόνο μια μορφή. Οι προπηλακισμοί, οι προσπάθειες φίμωσης των εκπροσώπων του λαού, ακόμη και οι επιθέσεις, φραστικές και μη, κατά του Κοινοβουλίου είναι διάφορες μορφές της» υπογράμμισε ακόμη.

«Η ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου αποτελεί τη βάση για την προάσπιση της Δημοκρατίας. Οι πολίτες οφείλουν να σέβονται το θεσμό, αλλά οι ίδιοι οι βουλευτές οφείλουμε να έχουμε την αυτοπειθαρχία που απαιτείται, τον αυτοσεβασμό που απαιτείται, τη νηφαλιότητα που απαιτείται, ώστε να μην δίνουμε τα δικαιώματα που ορισμένες φορές δικαίως επικαλούνται κάποιοι. Αλλά η λύση δεν είναι η βία. Η λύση βρίσκεται στο μεγάλο όπλο, το δημοκρατικό όπλο που έχει ο ελληνικός λαός που είναι η ψήφος του, είναι ο σταυρός προτίμησης μέσω του οποίου μπορεί να επιλέξει πράγματι αβίαστα εκείνους που επιθυμεί να τον εκπροσωπήσουν» κατέληξε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης