Κύπρος: Στα «μαχαίρια» ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κεντρικό τραπεζίτη

Κύπρος: Στα «μαχαίρια» ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κεντρικό τραπεζίτη

Βαθαίνει η κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη



Κύπρος: Στα «μαχαίρια» ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κεντρικό τραπεζίτη
Μετωπική είναι η σύγκρουση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Ο κ. Αναστασιάδης σε χθεσινή συνέντευξή του στο Mega Κύπρου αποκάλυψε ότι συλλέγει στοιχεία ώστε να οδηγήσει τον κ. Δημητριάδη στο Ανώτατο Δικαστήριο για να παρουσιάσει «όλα εκείνα τα οποία συνθέτουν την αδυναμία και την έλλειψη επάρκειας στην εκτέλεση των καθηκόντων».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος: «δεν πάει άλλο» με τον Κεντρικό Τραπεζίτη.

Κλείσιμο
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η καθυστέρηση της Κεντρικής Τράπεζας να ελέγξει τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, ώστε να επικυρωθεί η εκλογή τους, σε ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία για το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Αναστασιάδης μάλιστα, ανέφερε ότι είχε καλέσει τον κ. Δημητριάδη να επισπεύσει τις διαδικασίες χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι έχει επιδείξει τρομερή ανοχή σε αρκετά θέματα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων, εκ μέρους του κ. Δημητριάδη. Σημείωσε πως παρά τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας ο κ. Δημητριάδης απουσιάζει συνεχώς στο εξωτερικό.

«Δεν επιτρέπεται σε κανέναν» τόνισε, «σε κάποιον που κατέχει ένα τέτοιο υψηλό αξίωμα να προτιμά να χρησιμοποιεί τον πλείστο από τον χρόνο του στο εξωτερικό αντί να ασκεί τα καθήκοντά του με επάρκεια».
   
Την ίδια ώρα, για προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης σε απάντηση των δηλώσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο MEGA Κύπρου. Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας γίνεται ακόμη λόγος για προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού. Για τις αναφορές του Κύπριου Προέδρου για συχνή απουσία του Διοικητή από την Κύπρο, η ανακοίνωση κάνει λόγο για ανεδαφική τοποθέτηση.

«Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου εκτελεί τις υπηρεσίες του επιμελώς χωρίς να τηρεί ωράρια. Η συχνή παρουσία του στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη, ουδόλως περιλαμβάνει ταξίδια αναψυχής αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη συμμετοχής σε σημαντικές συνεδριάσεις σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, επηρεασμού των αποφάσεων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως παράδειγμα των προσπαθειών του Διοικητή για επηρεασμό αποφάσεων προς όφελος της Κύπρου γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση «στη συμβολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία λήφθηκε μετά την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης, για επαναφορά της Τράπεζας Κύπρου ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα για συμμετοχή στις πράξεις νομισματικής πολιτικής  του Ευρωσυστήματος, μια απόφαση που επιτρέπει στην Τράπεζα Κύπρου να αντλεί απευθείας ρευστότητα από το Ευρωσύστημα».

«Η απόφαση αυτή είναι μια από τις πλέον σημαντικές για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εποπτική αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας. Η αξιολόγηση γίνεται προσεκτικά και με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ούτως ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης