Πολιτική στήριξη από Βρυξέλλες αναμένει ο Σαμαράς

Πολιτική στήριξη από Βρυξέλλες αναμένει ο Σαμαράς

Εμπρακτη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από την Ε.Ε. προκειμένου να περάσει το δύσκολο τετράμηνο που έχει μπροστά του και ενώ έχει ήδη αρχίσει ο εξονυχιστικός έλεγχος από τα κλιμάκια της τρόικας από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθούν πολλά

4 νεκροί από επίθεση με ρουκέτα στην Τουρκία
Πολιτική στήριξη από Βρυξέλλες αναμένει ο Σαμαράς
Αν και οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα έχει «άγριες διαθέσεις» και ήδη κλιμάκια συνολικά 47 υπαλλήλων έχουν αρχίσει τους ελέγχους, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει στη στρατηγική που ξεδίπλωσε στη ΔΕΘ και προσδιορίζεται από το τρίπτυχο πρωτογενές πλεόνασμα - έξοδος στις αγορές -απαλλαγή από την επιτήρηση των δανειστών.
 
Συμπληρωματικά με το κοινωνικό μέρισμα και το τέλος της ύφεσης θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει προσδοκία και να αποσπάσει την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Κανείς δεν σκέφτεται βαθύτερο ορίζοντα πολιτικού σχεδιασμού. Ενώ όμως θεωρεί ότι με το σχέδιό του μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο στο εσωτερικό της χώρας, να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφύγει το πολιτικό ατύχημα από τους βουλευτές του, τα κλειδιά του σχεδιασμού τα κρατά το Βερολίνο.

Κλείσιμο
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η γερμανική ιθύνουσα τάξη θα δεχθεί τον πολιτικό σχεδιασμό του Ελληνα πρωθυπουργού. Αν το Βερολίνο επιμείνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας που θα συνοδευτεί από όρους -όπως είπαν αρχικά οι κύριοι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι-, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι τα στοιχεία για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετικά και στηρίζουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Ωστόσο, όπως παραδέχονται ακόμη και μέλη του κυβερνητικού επιτελείου, τα οικονομικά στοιχεία επιδέχονται διαφορετικών αναγνώσεων που εντέλει υπακούουν σε πολιτικές στοχεύσεις.

Αυτή την πολιτική στήριξη αναζητά εκτός Ελλάδος ο πρωθυπουργός, που την Τρίτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους κυρίους Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Μάρτιν Σουλτς. Εκτιμά επίσης ότι από τις συναντήσεις του σε κάθε περίπτωση θα προκύψουν θετικές δηλώσεις και από τους τρεις παράγοντες, οι οποίες θα τονώσουν το «αφήγημά του» και θα ενισχύσουν τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας, που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι σε κρίσιμο σημείο. Επιπλέον ο κ. Σαμαράς θα τους ζητήσει να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν -και που ομολογουμένως δεν είναι και πολλές- ώστε αφενός να αποτρέψουν δηλώσεις τύπου Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, αφετέρου να πείσουν το Βερολίνο να στηρίξει τον σχεδιασμό του. Εκτιμά ότι ενισχυτικά στην προσπάθειά του συντελεί η ανάληψη από τη χώρα της προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά είναι ότι, εάν ο σχεδιασμός του δεν προχωρήσει, θα αποσταθεροποιηθεί καταρχάς η κυβέρνησή του και ακολούθως η χώρα. Ολοι αναγνωρίζουν ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει υπερβολική ανοχή και ότι έχει εξαντλήσει τα όριά της.

Στο προσεχές διάστημα ο κ. Σαμαράς θα παίξει δυνατά και το χαρτί της σταθερότητας. «Σε μια περιοχή που καταρρέει, η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να είναι παράγοντας σταθερότητας», διαμηνύει ο κ. Σαμαράς σε κάθε ευκαιρία και αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας θα παράγει αρνητικά αποτελέσματα στον ευρύτερο γεωστρατηγικό χώρο.

Θεωρεί ότι αυτό είναι ένα επιχείρημα που συγκινεί τον αμερικανικό παράγοντα από τον οποίο περιμένει παρέμβαση προς την πλευρά του Βερολίνου. Στο ίδιο πλαίσιο προετοιμάζει τη διακυβερνητική διάσκεψη στο Τελ Αβίβ στις 7-8 Οκτωβρίου, η οποία θεωρεί ότι θα εμπεδώσει τη συμμαχία με την ισραηλινή κυβέρνηση. Επίσης, πιστεύει ότι η συμμαχία αυτή θα ενισχύσει γεωστρατηγικά την Ελλάδα και θα τη βοηθήσει στις κινήσεις για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που προσκρούει πάντα στην τουρκική στάση.


 Τα μηνύματα


Οι γερμανικές εκλογές


Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Βερολίνο, που είναι απασχολημένο με τις εκλογές, πήρε τα μηνύματα που έστειλε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και γι’ αυτό σταμάτησαν οι δηλώσεις για το επόμενο πρόγραμμα βοήθειας και την παράταση της επιτήρησης. Η τελική στάση του, όμως, δεν είναι δεδομένη και θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει έμπρακτο δείγμα των διαθέσεών του όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας που θα είναι εξονυχιστικός. Το κλιμάκιο των επικεφαλής φθάνει στη χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση που θα συντάξει θα αντανακλά τα νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών και τους συσχετισμούς που θα επικρατήσουν στο γερμανικό κατεστημένο. Αν η έκθεση υπογραμμίζει την αισιόδοξη προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση θα πάρει ανάσες και στο εσωτερικό της χώρας. Καθοριστικός θα είναι και ο Νοέμβριος, οπότε το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν οι εταίροι επιμείνουν στην προοπτική μιας νέας συμφωνίας, με παράταση της επιτήρησης, τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές. Εφόσον δεν πείσει πολιτικά Βερολίνο και Βρυξέλλες να στηρίξουν την κυβέρνησή του, ο κ. Σαμαράς δύσκολα θα μπορεί πια να σταθεί αφού θα ενταθούν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης