Η Συρία φέρνει πιο κοντά Αβραμόπουλο - Βενιζέλο

Η Συρία φέρνει πιο κοντά Αβραμόπουλο - Βενιζέλο

«Βγαίνουν από την κατάψυξη» οι σχέσεις των δύο ανδρών, που είχαν «παγώσει» λόγω... Embraer

86χρονος μαχαίρωσε την 80χρονη σύζυγό του!
Η Συρία φέρνει πιο κοντά Αβραμόπουλο - Βενιζέλο
Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την κρίση στη Συρία αναμένεται να συζητήσουν -και να συντονίσουν- αύριο, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι δύο άνδρες φαίνεται πως θα επιχειρήσουν να βγάλουν τις σχέσεις τους από τη... βαθιά κατάψυξη, στην οποία βρίσκονται εδώ και καιρό, με αφορμή τη χρήση των κυβερνητικών αεροσκαφών Embraer και Gulfstream.

Κλείσιμο
Όπως είναι γνωστό, τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να τα χρησιμοποιούν μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.

Με τροπολογία, ωστόσο, η οποία έφερε την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και είχε ενταχθεί, την ύστατη ώρα, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το δικαίωμα χρήσης των κυβερνητικών αεροσκαφών θα αποκτούσαν τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου, βέβαια, η δυνατότητα χρήσης του αεροσκάφους με την ιδιότητα του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, ήταν «εκ του περισσού», καθώς, ως υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη αυτό το δικαίωμα.

Η επίμαχη τροπολογία ωστόσο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και, τελικά, αποσύρθηκε, την ώρα που ο κ. Αβραμόπουλος «φωτογραφιζόταν» από μερίδα του Τύπου ως ο άνθρωπος που επιχείρησε να επωφεληθεί με αυτήν.

Άλλα δημοσιεύματα, ωστόσο, υποστήριζαν ότι, ουσιαστικά, το αίτημα χρήσης των κυβερνητικών αεροσκαφών και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε ουσιαστικά υποβληθεί από την περίοδο που επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου ήταν ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών επιδεινώθηκαν έτι περαιτέρω, όταν ο κ. Βενιζέλος, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, μετέβη στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ, αναφορικά με τη διαχείριση της συριακής κρίσης.

Τότε, όπως «διέρρευσε» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το κυβερνητικό αεροσκάφος να τον παραλάβει -ή να τον αφήσει, καθώς στο σημείο αυτό δεν υπήρξε διευκρίνιση- στη Σκιάθο, όπου ο κ. Βενιζέλος ήταν ένας εκ των ομιλητών σε εκδήλωση για τον Δημήτρη Τσάτσο -κάτι που θα αποτελούσε εξαίρεση, μιας και το κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώνεται και προσγειώνεται μόνο στη βάση του.

Αντιδρώντας στις διαρροές, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό έγγραφο, επιχειρώντας να καταδείξει ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο αίτημα από τον κ. Βενιζέλο.

Ωστόσο, άλλο έγγραφο, που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, έδειχνε χειρόγραφο σημείωμα, με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών εμφανιζόταν να έχει όντως ζητήσει τη «διευκόλυνση» αυτή, για τη μεταφορά του κ. Βενιζέλου.

Το γεγονός ότι, έπειτα απ' όλα αυτά, οι δύο υπουργοί δεν φρόντισαν να καλύψουν αλλήλους, άφησε και τους δύο εκτεθειμένους στην κοινή γνώμη, αλλά και επιδείνωσε τις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες φέρονταν, ούτως ή άλλως, να είναι προβληματικές, από την περίοδο του ανασχηματισμού, όταν ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε -και πήρε, τελικά- το υπουργείο Εξωτερικών, «στέλνοντας» τον κ. Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Έπειτα απ' όλο αυτό το παρασκήνιο, η συνάντηση που προγραμματίστηκε για το πρωί της Πέμπτης, εκτιμάται ότι θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή, στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η συνάντηση ανακοινώθηκε πρώτα από το υπουργείο Εξωτερικών και, στη συνέχεια, και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης