Νέες προσλήψεις αλλά και νέες «διαθεσιμότητες» βλέπει ο Κ. Μητσοτάκης

Νέες προσλήψεις αλλά και νέες «διαθεσιμότητες» βλέπει ο Κ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου καλείται να πάρει αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί από την αρχή της κρίσης

Νέες προσλήψεις αλλά και νέες «διαθεσιμότητες» βλέπει ο Κ. Μητσοτάκης
Παράλληλα με τις απολύσεις θα προχωρήσει και στη διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, όπως τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με δημοσιογράφους.

Ο. κ. Μητσοτάκης είπε πως ο αριθμός των προσλήψεων δε θα είναι ευκαταφρόνητος και θα γίνει βάσει συμφωνίας με την Τρόικα που προβλέπει για κάθε απόλυση και μία πρόσληψη και τηρώντας επίσης την αναλογία 1/5 που προβλέπει σε κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο μία πρόσληψη.

Κλείσιμο
Εκτός αυτών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου καλείται να πάρει αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί από την αρχή της κρίσης ή ακόμη και πριν 15 χρόνια ώστε να μην φτάναμε στο σημείο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, να έχουμε σήμερα 1,5 εκατ. ανέργους και συντάξεις πείνας.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών μετά τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχολίασε πως η Τρόικα ζήτησε περισσότερες απολύσεις επειδή δεν είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα της κινητικότητας. Υπογράμμισε πως τόσο το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, όσο και της κινητικότητας θα βασιστεί σε δύο κύριες "δεξαμενές" υπαλλήλων, που θα προέρχονται από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και το υπ. Παιδείας, και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση και στα υπόλοιπα υπουργεία.

Συμπλήρωσε επίσης πως η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα αφορά επίσης στους συγκεκριμένους τομείς πέραν των άλλων που θα προστεθούν, όπως για παράδειγμα τον τομέα της Υγείας.

Σχετικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, είπε πως "δεν μπορεί να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που μπήκε από την μπροστά πόρτα και κάποιος που μπήκε από την πίσω πόρτα". Πρόσθεσε σε αυτό το σημείο πως προτεραιότητα επανατοποθέτησης θα έχουν οι υπάλληλοι εκείνοι που είχαν προσληφθεί μέσω "σκληρού ΑΣΕΠ".

Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα προχωρήσει σε έλεγχο των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινώντας έρευνα για την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας των δημοσίων υπαλλήλων και θα ενεργοποιήσει περισσότερο τα πειθαρχικά συμβούλια.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε επίσης πως θα ζητήσει από τον υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση δομών του υπ. Προστασίας του Πολίτη με την παράλληλη αξιολόγηση των 3,5 χιλιάδων δημοτικών αστυνομικών που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Αυτό θα γίνει σε μία προσπάθεια οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα μεταταγούν στη δημοτική αστυνομία το Σεπτέμβριο να περάσουν απευθείας σε πρόγραμμα κινητικότητας χωρίς το μεσοδιάστημα της διαθεσιμότητας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αντίστοιχη ομάδα εργασίας θα ζητήσει και από το υπ. Υγείας.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός έκανε γνωστό πως στην αξιολόγηση θα επαναφέρει τη συνέντευξη με τρόπο που όπως σημείωσε θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε σε σχέση με τους δημοτικούς υπαλλήλους πως σε συνεργασίας με το υπ. Εσωτερικών και τους δημάρχους θα επιχειρήσει την διαδημοτική μετακίνηση των υπαλλήλων με στόχο στη δεύτερη φάση του προγράμματος διαθεσιμότητας στο τέλος του χρόνου να μην ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα.

Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων στον κλειστό δημόσιο τομέα μέσω καταργήσεων θέσεων όπως προβλέπει το Σύνταγμα στις περιπτώσεις που τα οργανογράμματα των υπουργείων "δείχνουν" πλεονάζον προσωπικό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης