Ανοίξτε την καρδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα!

Ανοίξτε την καρδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα!

Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για τις γλυκές αναμνήσεις, τα παραμύθια και τη μαγεία της προσφοράς που πρέπει να μοιραστούν οι γονείς με τα παιδιά

Ανοίξτε την καρδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα!
Χριστούγεννα. Η γιορτή των παιδιών, του σπιτιού, του τζακιού και του χαρούμενου τραπεζιού. Αυτές τις μέρες η ψυχή μας ταξιδεύει μέσα από τα μάτια των παιδιών μας και πάει πίσω στον χρόνο, τότε που τα Χριστούγεννα σηματοδοτούσαν για εμάς σύμβολα, σήματα και σινιάλα ευτυχίας τόσο σπουδαία που παραμένουν αναλλοίωτα σε πείσμα του χρόνου και των καιρών. Τι να πρωτοθυμηθούμε οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, αλλά και οι μικρότεροι;

Πόσοι από εσάς φέρνετε στη μνήμη σας το μεγάλο χαρτονένιο καράβι στα χέρια των μικρών παιδιών, που γύρναγαν από σπίτι σε σπίτι μαζί με τα τρίγωνα και έλεγαν τα κάλαντα; Χαρά των ματιών και απόλαυση της ακοής. Πόσοι κρατάτε στον νου και στην καρδιά σας τις μελένιες γεύσεις στο στόμα από τα θεσπέσια γλυκίσματα της μαμάς -αλλά κυρίως της γιαγιάς- που τελετουργικά ετοίμαζε εκείνες τις υπέροχες μέρες; Πραγματικά αριστουργήματα ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής. Μυρωδιές πεντάμορφες, μυρωδιές των αναμνήσεών μας. Και τόσα άλλα...

Κλείσιμο
Πώς θα μεταφέρετε τις ευτυχισμένες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις στα παιδιά σας;

Κρατήστε ζωντανές τις παραδόσεις
Είναι η ταυτότητά μας. Αντιμετωπίστε όμως την παράδοση με τέτοιον τρόπο που να γίνεται αποδεκτός και να λειτουργεί στο παρόν. Παράδοση δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση, ούτε συντηρητισμός. Τα Χριστούγεννα είναι κυρίως παραδόσεις και όλα τα τελετουργικά των γιορτών έχουν τη σημασία τους. Δρουν εξαγνιστικά στην ψυχή μας: τα κάλαντα της χαράς και του πανηγυριού, οι χαρμόσυνες καμπάνες, το κατάφωτο έλατο (μην ξεχάσετε τα καρότα και τα γλυκά για τους κουρασμένους ταράνδους του Αϊ-Βασίλη) με τα δώρα, τα μελομακάρονα που στάζουν μέλι, οι μυρωδάτοι κουραμπιέδες. Επίσης -είναι σχεδόν πλέον εθιμοτυπικό- μην ξεχνάτε να βλέπετε όλοι μαζί τις χριστουγεννιάτικες ταινίες που κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται. Εχουν κι αυτές τη χάρη τους. Τέλος, μην παραλείπετε να διαβάζετε όλη αυτή την περίοδο καταπληκτικές εκδόσεις με χριστουγεννιάτικες ιστορίες και μαγευτικά παραμύθια μαζί με τα παιδιά σας. Θα το κουβαλάνε στη μνήμη τους για πάντα!

Κάντε έξυπνα και φθηνά δώρα
Ειδικά φέτος, απλοποιήστε τη ζωή σας, χωρίς όμως να στερήσετε στα παιδιά και τους γύρω σας τη μαγεία των Χριστουγέννων. Δώστε προτεραιότητα στην ιδέα της προσφοράς χωρίς να φθείρεστε με αρνητικές σκέψεις, του τύπου «δεν είναι ακριβό δώρο άρα δεν είναι και καλό». Προσφέρετε έξυπνα και οικονομικά δώρα που τα παιδιά προσμένουν αυτές τις μέρες.
 Δώρα-εκπλήξεις όπως αστεία καλτσάκια με καμπανούλες και αστεράκια, γάντια της κουζίνας με ταράνδους και κόκκινα σκουφιά, ημερολόγια με αγγελάκια, αστείες κούπες για το ρόφημά σας, ένα DVD που ξέρουμε ότι θα αρέσει, ένα ξεχασμένο παιχνίδι από τα παλιά που ανακαλύψατε στην αποθήκη. Γενικά, αξιοποιήστε τη φαντασία και την εφευρετικότητά σας!

Ζήστε έμπρακτα τη μαγεία της προσφοράς
Είναι σημαντική η συμμετοχή και η προσφορά σας -με όποιον τρόπο μπορείτε- στα φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας μας, στους συλλόγους, στις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, στα σωματεία, στα δίκτυα, αλλά και σε έναν φτωχό ή άστεγο άνθρωπο που υποφέρει. Ενισχύετε έτσι την ανθρωπιστική αξία της αλληλεγγύης και συμβάλλετε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Κυρίως, όμως, δίνετε μαθήματα ανθρωπιάς και μεγαλείου ψυχής στα παιδιά σας.

Ρίξτε το έξω!
Σε αυτές τις γιορτές, σε πείσμα της καταθλιπτικής πραγματικότητας, μπορούμε να διασκεδάσουμε με οικονομικούς τρόπους. Γι’ αυτό αναζητήστε:
■ Τις παιδικές εκδηλώσεις του δήμου σας.
■ Τους πολυχώρους που προτείνουν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.
■ Τα μουσεία που συμμετέχουν με πολλά γιορταστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
■ Τα εμπορικά κέντρα της περιοχής σας τις πλατείες του δήμου σας (πολλά έχουν κυριολεκτικά μετατραπεί σε παιδότοπους, έχουν ακόμα και παγοδρόμιο και carousel).
■ Καταπληκτικές θεατρικές παραστάσεις γεμάτες μουσική, φαντασία, θεατρικό παιχνίδι, αλλά και μουσικά θεατρικά εργαστήρια με βιωματικές δράσεις, όπως είναι η αφήγηση και η αναδιήγηση μέσα από αυτοσχεδιασμούς, χορό, τραγούδι, ζωγραφική, όπου μπορεί να συμμετάσχει ολόκληρη η οικογένεια.
■ Διαδραστικά παιχνίδια μέσα από δραματοποιημένα παραμύθια από διάφορες ομάδες τέχνης.
■ Αγαπημένες ταινίες στον κινηματογράφο.
■ Ανακαλύψτε τα βιβλιοπωλεία όπου τα παιδιά σας θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία της αφήγησης παραμυθιών από παραμυθάδες με ελεύθερη είσοδο!

Εκφράστε την αγάπη σας αλλιώς
Ολοι έχουμε μάθει να εκδηλώνουμε την αγάπη μας με αντικείμενα. Μήπως όμως είναι καιρός να δώσουμε σημασία στην ουσία, στα σημαντικά της ζωής, και να το δείξουμε έμπρακτα στα παιδιά μας;

Να γελάμε στα δύσκολα, να μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε, να μην ξεχνάμε τους ηλικιωμένους, να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που έχουμε, να μην είμαστε εμπαθείς, να προσφέρουμε με γενναιοδωρία ψυχής στους κατατρεγμένους του κόσμου - και κυρίως να μην το βάζουμε κάτω. Μην ξεχνάτε ότι η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται από την ποιότητα των σκέψεών μας!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους

Χαρά Καραμήτσου
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)
charakaramitsou@ath.forthnet.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης