Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ταραχώδης ζωή του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ταραχώδης ζωή του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο Φίλιππος της Αγγλίας παραιτήθηκε από τα βασιλικά καθήκοντα σε ηλικία 95 ετών

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ταραχώδης ζωή του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ
Ο Δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του βρετανικού θρόνου σε ηλικία 95 ετών, κλείνοντας έτσι μια σειρά πολλών ετών ως συνοδοιπόρος της βασίλισσας Ελισάβετ στις βασιλικές υποχρεώσεις.

Ο Φίλιππος της Αγγλίας, ο οποίος θα κλείσει τα 96 του χρόνια τον Ιούνιο, έχει ζήσει αναμφισβήτητα μια γεμάτη και ταραχώδη ζωή, η οποία ξεκίνησε στο ανάκτορο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921.
Κλείσιμο



Ο γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης, ωστόσο, δεν έζησε παρά 18 μήνες στη γενέτειρα του, καθώς στη συνέχεια ακολούθησε την οικογένεια του στην εξορία, η οποία τους οδήγησε αρχικά στη Γαλλία και ύστερα στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η πρώτη του συνάντηση με την μέλλουσα βασίλισσα και σύζυγο του Ελισάβετ, έγινε όταν εκείνος ήταν 18 ετών και υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό. Αν και η τότε μόλις 13 ετών Ελισάβετ ερωτεύτηκε αμέσως τον εντυπωσιακό ξανθό Φίλιππο, η βασιλική οικογένεια δεν ενέκρινε το ειδύλλιο, καθώς ο Φίλιππος ήταν ξένος και με όχι τόσο εντυπωσιακό υπόβαθρο. Οι αντιρρήσεις όμως κάμφθηκαν και ο γάμος του μελλοντικού βασιλικού ζευγαριού έγινε μετά από λίγα χρόνια, τον Νοέμβριο του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.



Το 1952 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για την Βρετανία, καθώς στο θρόνο βρέθηκε η Ελισάβετ, με τον σύζυγο της να εγκαταλείπει την καριέρα του στο Ναυτικό για να βρίσκεται στο πλευρό της. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τότε: «Το πρώτο μου, δεύτερο και ύστατο καθήκον είναι να στηρίζω πάντα τη βασίλισσα». 



Κατά τη διάρκεια της μακράς βασιλικής θητείας της Ελισάβετ, ο πάντα χαλαρός σύζυγος της υπέπιπτε συχνά σε λεκτικά ατοπήματα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενόχλησε ποτέ τη βασίλισσα η οποία είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Αυτός είναι ο βράχος μου, υπήρξε απλά η δύναμη μου και το στήριγμα μου».



Ωστόσο, σε ηλικία 90 ετών, η βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να εκτελεί μόνη τα καθήκοντα του βρετανικού θρόνου, με τον πρίγκιπα Φίλιππο να την παρακολουθεί πλέον από απόσταση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης