Χρήστος Χωμενίδης: «Χαίρε αγία ελαφρότης»

Χρήστος Χωμενίδης: «Χαίρε αγία ελαφρότης»

Η αναφορά του συγγραφέα στο επεισόδιο με την δημοσιογράφο της εκπομπής «Φτιάξε Καφέ να στα Πω» μέσω Facebook- Τι λέει για την Κατερίνα Καινούργιου;

Χρήστος Χωμενίδης: «Χαίρε αγία ελαφρότης»
Εκτός εαυτού βγήκε ο Χρήστος Χωμενίδης στην παρουσιάση βιβλίου στον Ιανό, όταν η  δημοσιογράφος της εκπομπής «Φτιάξε Καφέ να στα Πω», Ανθή Βούλγαρη, του είπε ότι υπάρχει κόσμος στη σημερινή Ελλάδα που τρώει σκουπίδια.

Κλείσιμο


Το ξέσπασμα του συγγραφέα προβλήθηκε στην εκπομπή «Φτιάξε Καφέ να στα Πω» και η Κατερίνα Καινούργιου δήλωσε σοκαρισμένη. «Μπράβο σου! Τα είπες πολύ καλά! Γιατί εγώ θα είχα πανικοβληθεί και θα είχα μιλήσει πολύ χειρότερα!», είπε η Κατερίνα Καινούργιου στην δημοσιογράφο.

Στη συνέχεια έπαιξε φωτογραφίες που  δείχνει συνανθρώπους μας να ψάχνουν στους κάδους απορριμάτων. «Κύριε Χωμενίδη; Πού ζείτε; Στο Κολωνάκι πίνετε μόνο καφέ;», είπε η Κατερίνα Καινοργιου στον «αέρα» της εκπομπής.

Ο Χρήστος Χωμενίδης αναφέρθηκε στο επεισόδιο με την δημοσιογράφο της εκπομπής «Φτιάξε Καφέ να στα Πω» μέσω Facebook.  Τι είπε για την Κατερίνα Καινούργιου;

«Παρουσιάσαμε χθες το βράδυ στον "Ιανό" το συγκλονιστικό βιβλίο της Κατίνας Δημητρίου Ψαριανού. Την αφήγηση μιας κοπέλας δεκάξι χρονών, που βγαίνει στο δεύτερο αντάρτικο, πολεμάει με τον Δημοκρατικό Στρατό στην Στερεά Ελλάδα, επιβιώνει μέσα από πτώματα συντρόφων και αντιπάλων, φτάνει η ίδια σε σημείο να εύχεται να σκοτωθεί παρά να πιαστεί αιχμάλωτη και να υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Ενός νεαρού κοριτσιού που η ιστορική μοίρα το ανάγκασε να λιμοκτονεί και να υπνοβατεί σχεδόν ανεβοκατεβαίνοντας βουνά, διαπνεόμενη από ένα όραμα ελευθερίας και ισότητας, το οποίο όμως ήταν αρκετά ομιχλώδες μέσα της. Μην έχοντας πιστέψει ούτε για μια στιγμή στην πιθανότητα να νικήσει η παράταξή της.

Όλα τα παραπάνω τα έγραψε και μας τα είπε ρητά η ίδια.

Έρχεται μια δημοσιογράφος από ένα τηλεοπτικό κανάλι και μού ζητάει να της μιλήσω για την εκδήλωση. Και ενώ της περιγράφω τη φρίκη του εμφυλίου, των κοντοχωριανών, των συγγενών που πυροβολούσαν ο ένας τον άλλον, των εφήβων που τρέφονταν με σάπιο αλεύρι και μουχλιασμένα μακαρόνια ... "και σήμερα πεινάει ο κόσμος! τρώει σκουπίδια!" πετάγεται. "Και σήμερα εμφύλιο ζούμε!" συμπληρώνει. "Ε όχι!" εξανίσταμαι. "Λέτε μα&ς! Προσβάλλετε τη συγγραφέα και τη γενιά της! Αλοίμονο αν βάζουμε δίπλα στη Ρούμελη του Εμφυλίου την Αθήνα του 2017. Σήμερα, εδώ, υπάρχει προφανώς κόσμος που υποφέρει. Τέτοιες όμως υπεραπλουστεύσεις αποτελούν ύβριν!"

Και βγήκε σήμερα σε ένα πρωινάδικο και έβριζε εμένα -που μένω πάντα στην Κυψέλη, που βιοπορίζομαι από τα γραπτά μου- μια τηλεπαρουσιάστρια, κάτοικος κατά δήλωσιν της Κηφισιάς, υπέρλαμπρη μες στη ροή της εκπομπής της.

Χαίρε, αγία ελαφρότης! Χαίρε εύκολο μελόδραμα! Χαίρε άγνοια -ή παραχάραξη- της Ιστορίας μας και των παππούδων μας που αλληλοσκοτώθηκαν και μία παρακαταθήκη μάς αφήνουν: Ποτέ μην ξαναγίνει εμφύλιος πόλεμος. Ποτέ μην θεωρήσουμε τα κεκτημένα μας, την Ειρήνη, την Δημοκρατία, ένα μίνιμουμ έστω επίπεδο διαβίωσης, ως αναφαίρετα.
Χαίρε σμπαράλιασμα της μνήμης, που προετοιμάζει εφιαλτικά την επανάληψη...».





Όσα έγιναν στον Ιανό

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Ας ζήσει και κανένας» της Κατίνας Δημητρίου Ψαριανού, η δημοσιογράφος, Ανθή Βούλγαρη, πλησίασε τον Χρήστο Χωμενίδη με την κάμερα της εκπομπής «Φτιάξε Καφέ να στα Πω» για να εξασφαλίσει κάποιες δηλώσεις.

«Το βιβλίο είναι πολύ ειλικρινές. Μιλάει για μία νέα κοπέλα, 16 ετών, που βρίσκεται σε μία κατάσταση εντελώς ακατονόητη για εμάς, το γεγονός ότι τρώγανε σκουλήκια και ωμά μακαρόνια».

«Και σήμερα όμως ο κόσμος τρώει σκουπίδια», είπε η δημοσιογράφος. Το σχόλιο έβγαλε εκτός εαυτού, τον Χρήστο Χωμενίδη. «Στον τρίτο κόσμο κυρία μου, όχι εδώ! Στην Ινδία να πάτε να δείτε να τρώει ο κόσμος σκουπίδια. Εδώ κανείς δεν τρώει σκουπίδια. Είναι ντροπή αυτό που είπατε! Είναι προσβολή στην αντάρτισσα. Εμάς οι γονείς και οι παπππούδες μου ήταν εκεί πέρα. Να έχουμε κάποια αντίληψη της Ιστορίας. Προσβάλατε τη συγγραφέα. Τρώει ο κόσμος σκουπίδια; Στην Ινδία», είπε ο Χρήστος Χωμενίδης.

«Σήμερα δεν ψάχνει ο κόσμος στους σκουπιδοτενεκέδες;»
, τον ρώτησε η δημοσιογράφος. «Κάποιοι άνθρωποι ψάχνουν κάποια στιγμή στους σκουπιδοτενεκέδες. Δεν τρώει ο κόσμος σκουπίδια. Αν αυτό το αποκαλείτε δημοσιογραφία, είναι ντροπή σας και προσβολή στη συγγραφέα».

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην παρουσίαση βιβλίου αναφέρθηκε στο περιστατικό. «Πετάγεται αυτή η δημοσιογράφος, καλόπιστα νομίζω, γιατί απλώς δεν ήξερε και μου λέει: ΄΄Και τώρα τρώνε οι άνθρωποι στα σκουπίδια''. Και της λέω: ΄΄Προσβάλλετε τόσο πολύ τη συγγραφέα''. Για να πω ειλικρινά τι είπα: ''Δεν μπορώ να ακούω μ&%ς, να συγκρίνετε
αυτό που συνέβη τότε, με το ό,τι γίνεται σήμερα. Αλλά βέβαια, όταν το μυαλό μας γίνεται πουρές από την προπαγάνδα!»,
τόνισε. Στη συνέχεια απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο είπε: «Συγκρίνετε αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα σήμερα, με αυτό που έζησε η κυρία Δημητρίου; Δεν μπορώ να ακούω μ&%ς».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης