Οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Επιστολή ΓΣΕΕΕ προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας

Οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα
Την επείγουσα έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας ζητά με επιστολή της η ΓΣΕΕΕ προς τους υπουργούς εργασίας και υγείας.

Η Συνομοσπονδία ζητά να ορισθούν ρητά και με σαφήνεια τα ειδικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης  της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίπτωση καύσωνα και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών, που δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις πρόνοιας και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Κλείσιμο
Επίσης ζητά να ορισθούν ρητά οι εργασίες που απαγορεύεται να γίνονται σε συνθήκες καύσωνα, σύμφωνα άλλωστε και με προβλέψεις που περιέχονταν σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές καταγγελίες που περιέρχονται στη γνώση της ΓΣΕΕ, τονίζεται στην επιστολή ότι η ειδική νομοθέτηση είναι κρίσιμη, καθώς η προστασία της υγείας των εργαζομένων σε συνθήκες επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (εν προκειμένω καύσωνα) ξεπερνά τα όρια των ρυθμίσεων εργασιακού περιεχομένου, καθώς οι συνέπειες από τη μη ύπαρξή της (εργατικά ατυχήματα, τροχαία ατυχήματα, θάνατοι) αποτελούν ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και πολιτικής προστασίας.

Πάντως από τη σχετική νομοθεσία και τις εγκυκλίους που εκδίδει το Σώμα Επιθεώρησης
 Εργασίας (ΣΕΠΕ) οι οδηγίες που δίνονται για την προστασία των εργαζομένων είναι οι εξής:

1) Την θερινή περίοδο πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

2) Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται: α) η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών μέτρων (κλιματισμός, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων,  εγκατάσταση αεροκουρτίνας ψυχρού αέρα στα μεγάλα ανοίγματα τα οποία  λόγω αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, παραμένουν ανοιχτά), β) η λήψη οργανωτικών μέτρων (η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, η παροχή πόσιμου δροσερού νερού), γ) η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών, δ) η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

Τις ημέρες αυτές το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με προτεραιότητα σε εργασίες και χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση.

Οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. θα ενημερώνουν τους εργοδότες για τις επιπτώσεις που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης