Επτά ενστάσεις των νοσοκομειακών γιατρών στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Επτά ενστάσεις των νοσοκομειακών γιατρών στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι το σχετικό σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι μετέωρο και ζητεί την επανεξέταση του 

Επτά ενστάσεις των νοσοκομειακών γιατρών στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) διατυπώνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
 
Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, παραθέτει τα επτά σημεία που καθιστούν το σχετικό σχέδιο μετέωρο και ζητεί την επανεξέταση του κρίσιμου για τη δημόσια υγεία και το δημόσιο σύστημα υγείας Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας μέσω των Τοπικών Μονάδων Υγείας ΤΟΜΥ). 
 
Κλείσιμο
Τα τρωτά σημεία
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, ανακύπτουν τα εξής ζητήματα σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ: 1)Καλύπτει μόνο το 30% του πληθυσμού, 2) Η χρηματοδότηση δε θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα ΕΣΠΑ με περιορισμένη διάρκεια (2 + 2 χρόνια), 3) Ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, 4) Οι αναλογίες δεν αντιστοιχούν με τα πληθυσμιακά δεδομένα, 5) Θα παρέχει υποβαθμισμένες υπηρεσίες στις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας, 6) Η μη 24ωρη λειτουργία θα εξακολουθεί να είναι αιτία αύξησης ασθενών στα ΤΕΠ, 7)Θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες με συνέπεια να εξακολουθούν ακόμα πιο έντονα να κερδοσκοπούν τα διαγνωστικά κέντρα.
 
«Βάσει των παραπάνω δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη βασική γενική λογική συγκρότησης και λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Δικτύου που προτείνεται» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ και καταθέτει πέντε προτάσεις.
 
Οι προτάσεις της ΕΙΝΑΠ
Κριτήριο είναι να επιτελούνται οι εργασίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση. Επίσης, να καλύπτονται πλήρως και δωρεάν οι γενικές και ειδικές ανάγκες σε υπηρεσίες ΠΦΥ όλου του πληθυσμού με δαπάνες αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό η ΕΙΝΑΠ προτείνει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων)  πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, την καθημερινή λειτουργία σε 24ωρη βάση των Κέντρων Υγείας και τη διασύνδεσή τους με τα κρατικά Γενικά και Ειδικά νοσοκομεία, τον προγραμματισμό ηλεκτρονικής κάρτας υγείας ασθενών και τέλος την ανεξάρτητη λειτουργία από ΜΚΟ, πανεπιστημιακούς και οποιωνδήποτε κέντρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης