Παλιές προκλήσεις και νέες ευκαιρίες στη ρευστή Μέση Ανατολή

Παλιές προκλήσεις και νέες ευκαιρίες στη ρευστή Μέση Ανατολή

Άρθρο της Πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρίας Ιρίτ Μπέν-Άμπα

Παλιές προκλήσεις και νέες ευκαιρίες στη ρευστή Μέση Ανατολή
Η εχθρότητα εκατονταετιών μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων έχει πυροδοτήσει μια ανάφλεξη σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας βία και εμφυλίους πολέμους στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη καθώς και μια τεράστια προσφυγική κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις που έχει επηρεάσει αρνητικά χώρες όπως η Ελλάδα.  

Εν τω μεταξύ, το Ιράν ηγείται μια Σιιττικής Ισλαμικής επανάστασης, αφιερώνοντας σημαντικούς κρατικούς πόρους στην προώθηση της ηγεμονικής και ριζοσπαστικής ιδεολογίας του.

Κλείσιμο
Το Ισραήλ, ευρισκόμενο γεωγραφικά μέσα στην καταιγίδα της Μέσης Ανατολής, συνεχίζει να αποτελεί έναν φάρο δημοκρατίας, ελευθερίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.  Παρά ταύτα, η συνεχιζόμενη αστάθεια πέρα από τα σύνορά του δεν μπορεί να αγνοηθεί.  Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις έχουν λάβει χώρα στη Μέση Ανατολή.

Πρώτον, σε μια επίδειξη επιθετικότητας τον Ιανουάριο, το Ιράν προχώρησε σε δοκιμές διαφόρων βαλλιστικών πυραύλων που έχουν την δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κατά πλήρη παράβαση των διεθνών δεσμεύσεών του.  Αργότερα, το ιρανικό καθεστώς προχώρησε σε νέες ανησυχητικές απειλές για βία εναντίον του Ισραήλ.  Η Χεζμπολάχ, ο δορυφόρος του Ιράν στο Λίβανο, απείλησε και πάλι με επιθέσεις το Ισραήλ, απειλώντας μεταξύ άλλων, να βομβαρδίσει ένα εργοστάσιο χημικών στη Χάιφα στο Βόρειο Ισραήλ.
Στις 8 Φεβρουαρίου, πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους που δρα στην Χερσόνησο του Σινά, εξαπέλυσε τέσσερις ρουκέτες εναντίον της πόλης Εϊλάτ στο Νότιο Ισραήλ. Τρεις από τις τέσσερις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το Ισραηλινό αμυντικό σύστημα Iron Dome, ενώ η τέταρτη έπεσε σε ανοικτή περιοχή. 

Αντιμέτωπο με αυτές τις απειλές, το Ισραήλ εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα αμυντικά μέτρα για την προστασία των πολιτών του.  Επίσης, ενισχύει το δίκτυο των συμμαχιών και την συνεργασία με τους παγκόσμιους εταίρους του, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ριζοσπαστική Ισλαμική τρομοκρατία και να προωθήσει την ασφάλεια και ειρήνη για όλους τους λαούς της περιοχής.

Στην κορυφή των συμμάχων βρίσκονται φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ισραήλ συνεχίζει να μοιράζεται πληροφορίες, τεχνολογία και τεχνογνωσία με τον σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.

Ανοίγονται και νέες ευκαιρίες για συνεργασίες στη Μέση Ανατολή καθώς τα μετριοπαθή Σουνιτικά κράτη αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τα κοινά συμφέροντά τους με το Ισραήλ.  Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε σε αυτή την ιστορική αλλαγή πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι  οι Αραβικές δυνάμεις "δεν μας θεωρούν πλέον ως εχθρό αλλά ολοένα και περισσότερο μας βλέπουν ως σύμμαχο ενάντια στην κοινή απειλή.  Αυτό μας φέρνει πιο κοντά και μπορεί να ανοίξει δρόμους για την ειρήνη."
Η πιο άμεση κοινή απειλή είναι το Ιράν. Πρόσφατα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ μπιν Αχμέντ Αλ Τζουμπέιρ, χαρακτήρισε το Ιράν ως "τον μεγαλύτερο κρατικό υποστηρικτή της τρομοκρατίας στο κόσμο," και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να περιορίσει το Ιράν.

Το Ιράν υποστηρίζει ενεργά και χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως την Χεζμπολάχ και την Χαμάς. Στρατολογεί, εξοπλίζει και εκπαιδεύει παραστρατιωτικές οργανώσεις δορυφόρους του στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, τον Λίβανο, κλπ., στέλνοντας δυνάμεις στη Συρία για να υποστηρίξει το βάρβαρο καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.  Έχοντας λάβει νέα χρηματοδότηση από την συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA), το Ιράν έχει εντείνει την υποστήριξη προς τους δορυφόρους του.  Επιπρόσθετα, η προοπτική να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο το Ιράν σε 10-15 χρόνια όταν λήξει η συμφωνία, είναι κάτι που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια.  
Με τα σημερινά δεδομένα, καθώς το στρατόπεδο των ρεαλιστικών Αραβικών χωρών κινείται προς το Ισραήλ, το Ισραήλ και οι γείτονές του είναι έτοιμα τα συντονιστούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις, και, το πιο σημαντικό μακρυπρόθεσμα, να δημιουργήσουν γέφυρες αμοιβαίας κατανόησης και αναγνώρισης. Αυτή η νέα δυναμική ενέχει και την ελπίδα μιας νέας κίνησης και στο παλαιστινιακό ζήτημα.  Οι Άραβες ηγέτες βρίσκονται στη θέση να βοηθήσουν την ηγεσία των Παλαιστινίων να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις και να φτάσει σε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό με το Ισραήλ.  Οι Παλαιστίνιοι έχουν πολλά να κερδίσουν εάν ευθυγραμμιστούν με το στρατόπεδο των μετριοπαθών Αράβων και πολλά να χάσουν εάν συνεχίσουν στον σημερινό δρόμο της απόρριψης των συνομιλιών με το Ισραήλ και της υποστήριξης της ακραίας ρητορικής και της βίας.

Το Ισραήλ ενθαρρύνεται και μάλιστα τρέφει μία νέα αισιοδοξία για την θετική στροφή στις σχέσεις με τους Άραβες γείτονές του καθώς και για τις ολοένα πιο δυνατές σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους συμμάχους του.  Αντιμέτωποι με την κοινή ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και να αποτραπεί το κύμα της ριζοσπαστικής Ισλαμικής τρομοκρατίας, εργαζόμαστε μαζί όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές προς τα κοινά συμφέροντά μας, αλλά και για να αδράξουμε την ευκαιρία που αυτή η συνεργασία ανοίγει για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σε όλη την περιοχή και πέρα απ' αυτή.    

Άρθρο της Πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρίας Ιρίτ Μπέν-Άμπα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης