Άρνηση της Περιφέρειας να αδειοδοτήσει Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας καταγγέλει η Ένωσή τους

Άρνηση της Περιφέρειας να αδειοδοτήσει Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας καταγγέλει η Ένωσή τους

Η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας άφησε αιχμές για μεγάλα συμφέροντα που δεν ωφελούνται από τη λειτουργία τους - Κανονικά η αδειοδότηση στις άλλες περιφέρειες

Άρνηση της Περιφέρειας να αδειοδοτήσει Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας καταγγέλει η Ένωσή τους
Εμπλοκή, τουλάχιστον περίεργη κι ανεξήγητη, καταλογίζει η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) στην Περιφέρεια Αττικής στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων νέων μονάδων στο λεκανοπέδιο. Κι αυτό διότι, ενώ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας εκδίδονται κανονικά άδειες λειτουργίας για Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Περιφέρεια Αττικής τους τελευταίους 15 μήνες αρνούνται να χορηγήσουν άδεια στις ΜΗΝ.

 

Κλείσιμο
Το προεδρείο της ΠΕΜΗΝ, σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη,  άφησε αιχμές κατά μεγάλων συμφερόντων τα οποία - όπως είπαν οι εκπρόσωποί του- δεν ωφελούνται από τη λειτουργία των ΜΗΝ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΜΗΝ, κ. Γιώργος Χρονόπουλος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν εκδίδει άδειες λειτουργίας, επικαλούμενη την ύπαρξη κενών στην νομοθεσία, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες περιφέρειες η αδειοδότηση γίνεται κανονικά. Παράλληλα, επισήμανε πως το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή που είχαν καταθέσει οι ιδιωτικές κλινικές σε βάρος της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίστηκαν οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας.

«Οι μονάδες δεν έχουν καν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Για ποιόν λόγο δεν παρέχονται νέες άδειες, εφόσον η λειτουργία των ΜΗΝ δεν συνδέχει καμία επίπτωση στα δημόσια οικονομικά;» διερωτήθηκε ο κ. Χρονόπουλος,

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΕΜΗΝ κ. Γιάννη Δατσέρη, υπάρχουν περίπου 50 μονάδες διαφόρων ειδικοτήτων, που αναμένουν άδεια στην Αττική και 29 μονάδες στην υπόλοιπη χώρα.

 
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Απόστολος Μανδρέκας ανέφερε ότι ανάλογες μονάδες λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση των ασθενών με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από εκείνο των νοσοκομείων και των κλινικών.

 

Πώς λειτουργούν οι ΜΗΝ στο εξωτερικό

 
Το ποσοστό των επεμβάσεων που διαχειρίζονται οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας  ξεπερνά το 40% των συνολικών χειρουργικών επεμβάσεων σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον δε Καναδά αγγίζει το 88%, μ’ άλλα λόγια, σχεδόν εννέα στις δέκα επεμβάσεις γίνονται στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μανδρέκα, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως υπάρχει μεταφορά μεγάλου ποσοστού διαγνωστικών και παρεμβατικών ιατρικών πράξεων από το ενδοσοκομειακό επίπεδο σε αυτόνομες δημόσιες ή ιδιωτικές δομές ημερήσιας νοσηλείας. Οι μονάδες αυτές, μειώνουν το κόστος και τον χρόνο διαχείρισης των περιστατικών, τη μέση διάρκεια διεξαγωγής της επέμβασης, το ποσοστό εισαγωγής σε νοσοκομείο κατά το μετεγχειρητικό στάδιο και τους δείκτες θνησιμότητας.

 

Δεδομένου ότι οι δομές αυτές εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες επεμβάσεις, παρουσιάζουν σαφή πλεονεκτήματα ως προς την εμπειρία και κατάρτιση του προσωπικού και την καινοτομία ως προς τα ιατροτεχνολογικά μέσα. Το κόστος διενέργειας των συγκεκριμένων επεμβάσεων αυξάνεται κατά 43% σε χειρουργικές και κατά 64% σε ορθοπεδικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων.

 

Τι δείχνει μελέτη για την Ελλάδα


Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) έδειξε ότι η λειτουργία ΜΗΝ μπορεί να συμβάλει στην ετήσια εξοικονόμηση έως και 225 εκατ. ευρώ. Επίσης, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και επιστρέφουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Ο κ. Δατσέρης υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης παρατηρείται στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, η οποία έχει υπολογιστεί στο 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης. Ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ΩΡΛ συστήματος (6,7%).

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης