Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην Μονή Βαρνάκοβας υποσχέθηκε ο Κωστής Μπακογιάννης

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην Μονή Βαρνάκοβας υποσχέθηκε ο Κωστής Μπακογιάννης

«Είμαστε υποχρεωμένοι με άμεσες κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις να αποκαταστήσουμε τις ζημιές», δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην Μονή Βαρνάκοβας υποσχέθηκε ο Κωστής Μπακογιάννης
«Το μοναστήρι της Βαρνάκοβας κουβαλά μια ιστορία 1.000 χρονών. Είμαστε υποχρεωμένοι με άμεσες κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις να αποκαταστήσουμε τις ζημιές», δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, την επόμενη μέρα της μεγάλης καταστροφής στη εν λόγω μονή.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης, «ήδη τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς βρίσκονται στο μοναστήρι για να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία έτσι ώστε να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να προγραμματιστούν άμεσα οι επόμενες παρεμβάσεις». Ο περιφερειάρχης Στερεάς σημειώνει ακόμη ότι «το Μοναστήρι λόγω της σημασία του ως μνημείου είναι στην εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού» και εκφράζει την ελπίδα για μια άμεση και συντονισμένη προσπάθεια» την οποία, όπως τονίζει, «εμείς ως Περιφέρεια Στερεάς και ο δήμος θα επιδιώξουμε πέρα από τις πιθανές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».

Κλείσιμο
Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτηρίζει το μοναστήρι «σύμβολο για την περιοχή» και συμπληρώνει πως «δεν ξεχνούμε πως πρόκειται για την “Αγία Λαύρα της Ρούμελης”. Από χθες έχουμε ανοιχτή γραμμή με όλους του εμπλεκόμενους και έχουμε εντοπίσει τους τρόπους για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε φακέλους και να εντάξουμε έργα στο ΠΔΕ σε μια συνεργασία όλων των φορέων, της αρχαιολογικής υπηρεσίας, του δήμου Δωρίδας, της μητρόπολης Φωκίδας όπως επίσης και της μοναστικής αδελφότητας. Εμείς ως Περιφέρεια Στερεάς είμαστε ήδη έτοιμοι και αποφασισμένοι».

«Μέσα στην ατυχία μας να καταστραφεί από τις φλόγες ένα μνημείο σύμβολο της περιοχής νιώθουμε τυχεροί που είχαν προγραμματιστεί ορισμένες μελέτες για εντελώς διαφορετικούς λόγους και που τώρα μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε» δηλώνει ο δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης ο οποίος ήδη από χθες έχει ανοιχτή γραμμή τόσο με την αρχαιολογική υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού όσο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τα επόμενα βήματα. 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καπεντζώνης «περιμένουμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να μας παραδώσει το κτίριο για να μπουν μέσα οι τεχνικές υπηρεσίες και η αρχαιολογία, και να καταγράψουν εκτός όλων των άλλων ζημιών και τις άμεσες ανάγκες. Από εκεί θα προκύψουν οι άμεσες παρεμβάσεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε με διάφορους τρόπους να παρέμβουμε για να αποκαταστήσουμε την ζημιά».

Ο κ. Καπεντζώνης δίδει μεγάλο βάρος στη «βοήθεια των ανθρώπων της περιοχής» την οποία άλλωστε ο ίδιος χαρακτηρίζει συγκινητική. «Το μοναστήρι ήταν σημείο αναφοράς για την περιοχή και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει όλος ο κόσμος στην ευρύτερη περιοχή και το Μοναστήρι θα σταθεί και πάλι στα πόδια του» σημειώνει με βεβαιότητα ο δήμαρχος της Δωρίδας χαρακτηρίζοντας «συγκινητικές τις προσπάθειες της Μοναστικής Αδελφότητας των πολιτών αλλά και των πυροσβεστών να σώσουν ό,τι μπορούσαν».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης