Κυπριακό: Πιθανή συνάντηση με αντικείμενο το θέμα του εδαφικού

Κυπριακό: Πιθανή συνάντηση με αντικείμενο το θέμα του εδαφικού

Πιθανή είναι μια συνάντηση για το εδαφικό, σε τρίτη χώρα, εφόσον υπάρξουν συγκλίσεις στα υπό συζήτηση τέσσερα κεφάλαια του Κυπριακού

Κυπριακό: Πιθανή συνάντηση με αντικείμενο το θέμα του εδαφικού
Εάν κατά τον Οκτώβριο υπάρξουν συγκλίσεις στις μέχρι τώρα διαφορές στα υπό συζήτηση τέσσερα κεφάλαια του Κυπριακού, είναι πιθανόν να γίνει συνάντηση σε μία τρίτη χώρα για να συζητηθεί το πέμπτο κεφάλαιο δηλαδή το θέμα του εδαφικού. Aυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι σε περίπτωση πραγματοποιήσης μιας τέτοιας συνάντησης, ο ίδιος θα καλέσει μαζί του και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση συμφωνίας και στο θέμα του εδαφικού θα ακολουθήσει πολυμερής διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και τον εγγυήσεων.

Κλείσιμο
 O κ.Αναστασιάδης χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση παραγωγική και είπε ότι δόθηκε η ευκαιρία να διεξέλθουν όλα τα θέματα κεφάλαιο με κεφάλαιο και να δούν τις υπάρχουσες διαφορές, έτσι ώστε ο Οκτώβριος να είναι ο μήνας εντατικών διαβουλεύσεων. Όπως είπε έχει ήδη συμφωνηθεί η εντατικοποίηση του διαλόγου, με εννιά ή δέκα οι συναντήσεις, έτσι ώστε οι δύο ηγέτες να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση στις υπάρχουσες διαφορές.
Εάν, εν συνεχεία, παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος που να το επιτρέπει, «θα προχωρήσουμε σε ένα άλλο στάδιο, αυτό της συζήτησης του πέμπτου κεφαλαίου που αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές με ένα ενδεχόμενο αυτή η συνάντηση, λόγω των επιφυλάξεων και των ανησυχιών του κ. Ακκιντζί, να γίνει σε μια τρίτη χώρα» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν από τον κ. Αναστασιάδη να τον συνοδεύουν έτσι ώστε «να υπάρχει μια άμεση και συλλογική αντιμετώπιση του θέματος».
Αν και στο Εδαφικό παρατηρηθεί μια πρόοδος που να το επιτρέπει τότε ενδεχομένως να προχωρήσουν και στο επόμενο στάδιο που θα είναι μια σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης που θα ασχοληθεί με τα θέματα των Εγγυήσεων.

Όλα αυτά, κατά τον Κύπριο Πρόεδρο, υπό την προϋπόθεση πάντα της προόδου σε όσα θα συζητηθούν. Ερωτηθείς αν το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων θα συζητηθεί και στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «brainstorming μπορεί να γίνει αλλά το πιο σημαντικό είναι η επικέντρωση στις υπάρχουσες διαφορές για να υπάρξουν κατά το μέγιστο δυνατόν συγκλίσεις που να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο πέμπτο κεφάλαιο που είναι το Εδαφικό που είναι συνυφασμένο πάντα με το Περιουσιακό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το Περιουσιακό δεν μπορεί να κλείσει αν δεν συζητηθεί στο δεύτερο στάδιο μαζί με το Εδαφικό, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Εξυπακούεται».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης