Γ. Παυλίδης: Φτάνουν πια οι αδικίες για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης

Γ. Παυλίδης: Φτάνουν πια οι αδικίες για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προτείνει λύσεις ώστε να βγουν από το αδιέξοδο οι καπνοπαραγωγοί

Γ. Παυλίδης: Φτάνουν πια οι αδικίες για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης
Την άρση των αδικιών εις βάρος των καπνοπαραγωγών της Θράκης, με αφορμή την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης. Ενόψει και των προτάσεων που πρόκειται να καταθέσει η Ελλάδα, ο κ. Παυλίδης ζητά από τον υπουργό, «προκειμένου να παραμείνουν ελπιδοφόρες οι προοπτικές για τον ελληνικό καπνό και στα πλαίσια των δυνατοτήτων που παρέχονται σε κάθε κράτος-μέλος να καθορίζει το ίδιο τους όρους και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης των παραγωγών, την κατάρτιση ειδικού προγράμματος για πρόσθετη ενίσχυση καπνοπαραγωγών που καλλιεργούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης και διαθέτουν μικρές εκμεταλλεύσεις».
 
Παράλληλα, ως εναλλακτική λύση προτείνει οι παραγωγοί των ποιοτικών καπνών, τόσο της ολοκληρωμένης διαχείρισης όσο και της βιολογικής παραγωγής, να ενταχθούν με απλοποιημένες διαδικασίες και προϋποθέσεις σε αντίστοιχα προγράμματα του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ και να τύχουν ιδιαίτερης ενίσχυσης.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, «η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραμένει κυρίαρχη δύναμη στο χώρο του ποιοτικού καπνού, και αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, θα αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για ενίσχυση του προϊόντος και των καπνοκαλλιεργητών».
 
Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα έχει υποβάλει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι Μιλτιάδης Κύρκος, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο αποκλεισμός του καπνού από τα προϊόντα που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις, επιφέρει σημαντικές συνέπειες σε εκτεταμένες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ενίσχυσης των παραγωγών ανεξαρτήτως του παραγόμενου προϊόντος, εφόσον τηρούνται κάποιοι όροι περιβαλλοντικής προστασίας και επίσης εάν είναι δυνατή η απορρόφηση πόρων από ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που παράγουν καπνό, όπως είναι η Θράκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης