Άποροι και ανασφάλιστοι: Μετ' εμποδίων η δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα

Άποροι και ανασφάλιστοι: Μετ' εμποδίων η δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα

Νέα παράταση για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που θα εντοπίζει τις εν λόγω ομάδες - Η πολυεξαγγελθείσα απόφαση ήταν να εφαρμοστεί αρχικά την 1η Ιουνίου

Άποροι και ανασφάλιστοι: Μετ' εμποδίων η δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα
Νέα παράταση δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην έναρξη της πολυαναμενόμενης και πολυεξαγγελθείσας απόφασης για δωρεάν πρόσβαση των απόρων και των οικονομικά αδύναμων στη φαρμακευτική αγωγή.

Από την 1 Ιουνίου που αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ το νέο ηλεκτρονικό σύστημα -της ΗΔΙΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων- που θα εντοπίζει τους ανασφάλιστους και τους άπορους με εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια και συνεπώς θα «επιτρέπει» τη μηδενική συμμετοχή τους στην προμήθεια των φαρμάκων, η εφαρμογή του μετατίθεται τελικά για την 1η Αυγούστου.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι άποροι (οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας) και οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι θα προμηθεύονται δωρεάν από τα ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακά τους από την 1η Αυγούστου. Μέχρι σήμερα οι άποροι καλύπτονταν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και οι ανασφάλιστοι και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πληρώνοντας συμμετοχή όπως και οι ασφαλισμένοι. Ωστόσο, ως ανασφάλιστοι θεωρούνται στην προκειμένη περίπτωση, και βάσει της υπουργικής απόφασης, όσοι έχουν  πραγματικό, ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ.
 
Με δεδομένη την «αλλεργία» που χαρακτηρίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε αριθμούς, ποσά και προϋπολογισμούς, η απουσία κάθε αναφοράς στο κόστος αυτής της φαρμακευτικής δαπάνης για τους απόρους και τους ανασφάλιστους δεν προκαλεί εντύπωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της φαρμακευτικής αγοράς η συγκεκριμένη φαρμακευτική δαπάνη θα είναι περί τα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
 
«Η σημαντικότερη αλλαγή που θα επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι η εξίσωση του δικαιώματος ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων βιβλιαρίων πρόνοιας ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης, οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής»
αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
 
Επίσης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από την ίδια ημερομηνία θα καταργηθεί και το 1ευρώ ανά ιατρική συνταγή για τις συνταγές μηδενικής συμμετοχής. Σημειώνεται πως η κατάργηση του 1 ευρώ ανα ιατρική συνταγή έχει επίσης εξαγγελθεί πολλάκις από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί διότι δεν έχει βρεθεί το αντίστοιχο ισοδύναμο. Από την καταβολή του 1 ευρώ στα φαρμακεία με κάθε εκτέλεση συνταγής ο ΕΟΠΥΥ βάζει στα ταμεία του περίπου 60 με 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
 
«Οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της ΚΥΑ 25132/2016 (ΦΕΚ Β 908) και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ,  δεν θα καταβάλλουν πλέον το 1 ευρώ/ συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ τα φάρμακά τους θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα» διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα θα παραμείνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων, ενώ όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), αυτά θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και τα ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης