Πύργος: Ψάχνουν λύση για τα σκουπίδια μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου

Πύργος: Ψάχνουν λύση για τα σκουπίδια μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου

Λύση -έστω προσωρινή- αναζητούν οι δήμαρχοι της Ηλείας που συναντήθηκαν  με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα σκουπίδια πνίγουν όχι μόνο τον Πύργο, αλλά σχεδόν όλες τις περιοχές της Ηλείας. 

Πύργος: Ψάχνουν λύση για τα σκουπίδια μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου
Διαβεβαιώσεις ότι θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να εγκριθεί η σύμβαση κατασκευής χώρου διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία, έλαβαν οι δήμαρχοι του νομού που συναντήθηκαν την Τρίτη με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.Θεοτοκάτου. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να λυθεί, προσωρινά έστω, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία που έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευθεί τις τελευταίες ημέρες ακόμη και γύρω από το Εθνικό Στάδιο του Πύργου, που μαζί με την Αρχαία Ολυμπία και την Αμαλιάδα έχουν πληγεί εντονότερα από την έλλειψη οργανωμένου χώρου διαχείρισης σκουπιδιών στην Ηλεία. Πέρα από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όμως, οι κάτοικοι του Πύργου κυριολεκτικά πληρώνουν πανάκριβα τα σκουπίδια, αφού η μεταφορά και ταφή τους σε οργανωμένους χώρους άλλων περιοιχών έχουθν φτάσει να κοστίζουν στο δήμο και κατά συνέπεια στους δημότες έως και 120 ευρώ ο τόνος! Τόσο πλήρωνε ο δήμος για να ...ταξιδεύουν τα σκουπίδια του στα Τρίκαλα. Αργότερα ταξίδευαν στην περιοχή Φλόκα Αχαϊας, κάποια στιγμή στη Ναύπακτο και το τελευταίο διάστημα στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας με κόστος 110 ευρώ ο τόνος. Η σύμβαση για την διάθεση των απορριμμάτων από τον Πύργο στην Παλαιρο προέβλεπε τη μεταφορά συνολικά 5.000 τόνων και ήδη, όπως λέει στο Πρώτο Θέμα ο Γιάννης Αργυρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Πύργου και Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού, έχουν μεταφερθεί περίπου 2.500 τόνοι. Ομως, τις τελευταίες ημέρες η Πάλαιρος δεν δέχεται σκουπίδια από τον Πύργο με την αιτιολογία ότι ο δρόμος πρόσβασης προς τον ΧΥΤΑ δεν είναι ασφαλής εξ αιτίας των ζημιών που υπέστη από κακοκαιρία. 
Μετά τον Πύργο, σα ντόμινο όλοι οι δήμοι της Ηλείας αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, την ίδια ώρα που αντιμετωπίζουν πρόστημα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν για τις παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν στα όριά τους.  
Στο μεσημεριανό ραντεβού με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι δήμαρχοι της Ηλείας συζήτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες  για τη σύμβαση ανάθεσης του έργου που θα αποτελέσει την προσωρινή λύση στο πρόβλημα-  υγειονομική βόμβα για όλη την Ηλεία. Ελαβαν διαβεβαιώσεις ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως της τήρησης της νομιμότητας.
Κλείσιμο
Οπως λέει ο κ.Αργυρόπουλος έχει προηγηθεί κλειστός διαγωνισμός με διαπραγμάτευση και αυτό που ζητείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι να συντομευθούν κατά το δυνατό οι διαδικασίες. 
Η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ηλεία μετρά ήδη πάνω από μια δεκαετία καθυστερήσεων, ενστάσεων και προσφυγών που έχουν ως αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η αρνητική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στο οποίο είχαν γίνει προσφυγές ώστε να χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός ο χώρος της Τριανταφυλλιάς όπου θα γίνει ΧΥΤΑ, χρειάσθηκε τρία χρόνια για να εκδοθεί...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης