Ογδόντα πρόσφυγες και μετανάστες από το hotspot της ΒΙΑΛ μεταφέρονται στην Κω

Ογδόντα πρόσφυγες και μετανάστες από το hotspot της ΒΙΑΛ μεταφέρονται στην Κω

Δεκατέσσερις νέες αφίξεις προσφύγων το τελευταίο 24ωρο στο βόρειο Αιγαίο - Πρόγραμμα ημερήσιων εκδρομών για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που ζουν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας

Ογδόντα πρόσφυγες και μετανάστες από το hotspot της ΒΙΑΛ μεταφέρονται στην Κω
Ογδόντα μετανάστες
και πρόσφυγες
Κλείσιμο
που διαμένουν στο χοτ σποτ της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός της Χίου δέχτηκαν να μετακινηθούν στην Κω και ήδη μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Τέρα Τζετ» στο λιμάνι των μεστών της Χίου απ’ όπου και αναμένεται να αναχωρήσουν περίπου στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς στην Κω 300 ατόμων ώστε να αποσυμφορηθεί το χοτ σποτ της ΒΙΑΛ. Ο αριθμός αυτός όμως δεν συμπληρώθηκε αφού οι μετανάστες - πρόσφυγες θέλουν να μετακινηθούν στον Πειραιά και όχι σε άλλο νησί αλλά και γιατί φοβούνται μήπως μεταφερθούν πίσω στην Τουρκία.

Από το πρωί, στελέχη της Αστυνομίας με μεταφραστές προσπαθούν να συγκεντρώσουν και άλλους μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν σε ανοικτές δομές στην πόλη της Χίου ώστε να αυξηθεί ο αριθμός όσων θα μετακινηθούν προς την Κω.

Δεκατέσσερις μετανάστες και πρόσφυγες καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Μόλις 14 νεοεισερχόμενοι στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες καταγράφθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Χθες Παρασκευή και μέχρι σήμερα Σαββάτο το πρωί, στη Χίο δεν πέρασε κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας. Στη Λέσβο καταγράφηκαν έξι νέες αφίξεις και στη Σάμο οκτώ.

Εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα χοτ σποτς των τριών νησιών, ζουν σήμερα 7.091 άτομα. Συγκεκριμένα καταγεγραμμένοι στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται 3767 άτομα, στη Χίο 2418 και στη Σάμο 906.

Επίσης περίπου 2.500 από τους 7.091 διαμένουν σε ανοικτές δομές στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στη Σάμο επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και μετά την παρέλευση 25ημέρου δεν έχουν λάβει απάντηση. Επίσης στη Σάμο σε ανοικτές δομές, εκτός χοτ σποτ ζουν άλλοι 164 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου και παραμένουν αφού δεν επιθυμούν να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ημερήσιες εκδρομές για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που ζουν στο hotspot της Μόριας

Πρόγραμμα ημερήσιων εκδρομών για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που ζουν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο εφαρμόζει από χθες Παρασκευή, η Κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Στόχος της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Συνύπαρξης» Στρατή Πόθα, είναι «τα παιδιά να γνωρίσουν τον τόπο που τους φιλοξενεί και να νιώσουν, έστω για λίγες ώρες, ελεύθερα».

Χθες διοργανώθηκε η πρώτη εκδρομή, με την συνοδεία εθελοντών. Με λεωφορείο παιδιά πρόσφυγες περιηγήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον κόλπο Καλλονής ενημερώθηκαν στις αλυκές για την συλλογή και παραγωγή του αλατιού, επισκέφθηκαν τον υγρότοπο με τα χιλιάδες, αυτή την εποχή, φλαμίνγκο και κατέληξαν στο Μουσείο Ελιάς του ΠΙΟΠ, στην Αγία Παρασκευή, στο κεντρικό νησί, όπου μετά την ξενάγησή τους, με την φροντίδα του Συνεταιρισμού γυναικών του χωριού, τους προσφέρθηκε μεσημεριανό γεύμα. Ακολούθησε βόλτα και αναψυκτικά στο χωριό και επέστρεψαν το απόγευμα στο κέντρο της Μόριας.

Όπως λέει ο κ. Πόθας, τα μέλη της ‘Συνύπαρξης’, μετά την εφαρμογή   της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας   και την μετατροπή του κέντρου   προσφύγων – μεταναστών της Μόριας από ανοιχτό κέντρο καταγραφής σε κλειστό κράτησης, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν   εκεί. Όση καλή διάθεση κι αν έχει κανείς να κατανοήσει τους   λόγους   που επιβάλλουν την ιδιαίτερη μεταχείριση αυτών των παιδιών, το καθεστώς διαμονής τους στην Μόρια δεν παύει να είναι απάνθρωπο, συνεχίζει ο κ. Πόθας και προσθέτει: «Γι αυτό χαιρετίσαμε την απομάκρυνση απ το κέντρο των περίπου μισών από τα παιδιά σε δομές πιο ανθρώπινες με σχετική επιτήρηση. Εξακολουθούν όμως σήμερα να παραμένουν στη Μόρια 90 παιδιά στα οποία και επικεντρώνουμε την προσοχή μας».

Ας σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα, και μέχρι χθες που άρχισε η εφαρμογή του νέου προγράμματος, σε συνεργασία με τις αρχές του κέντρου, τα μέλη της «Συνύπαρξης» προσέφεραν εφόδια (όπως κάρτες τηλεφωνικής επικοινωνίας, ρούχα, είδη καθαριότητας, γραφική ύλη, γλυκά   κλπ).

Την επόμενη εβδομάδα η «Συνύπαρξη» θα διοργανώσει   άλλες δύο εκδρομές   με ομάδες ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης