«Μάχη» επιβίωσης στη λάσπη δίνουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

«Μάχη» επιβίωσης στη λάσπη δίνουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα βασικά: ψωμί αυγά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία όμως δεν φτάνουν για όλους

«Μάχη» επιβίωσης στη λάσπη δίνουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη
Μάχη για την επιβίωσή τους δίνουν καθημερινά οι πρόσφυγες στην Ειδομένη με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να διανέμουν τρόφιμα και τους ίδιους να πασχίζουν να τα αρπάξουν για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο.

Κλείσιμο


Οι πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα βασικά: ψωμί αυγά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία όμως δεν φτάνουν για όλους. 

Κι ενώ η διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων παραμένει κλειστή, την ίδια ώρα ενισχύονται οι "φωνές "για μία νέα διαδρομή μέσω Ιταλίας.

H επικείμενη επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών στην Αλβανία με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι ότι ετοιμάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό. Το γερμανικό περιοδικό "Focus", όπως και άλλα γερμανικά ΜΜΕ, θεωρούν πως η Ιταλία προβάλλει πλέον ως η επόμενη διαδρομή για τους πρόσφυγες .

"Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής ", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, χτες από τις Βρυξέλλες. "Η λογική μας λέει πως με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μία άλλη ροή. Αλλά αυτό το σκεφτόμαστε με βάση της λογικής  των μέχρι τώρα γεγονότων. Ως προς το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι προσφυγικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου.Η Νατάσα Μπερτό επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την Τετάρτη υπήρξε ενημέρωση, τόσο από τη Frontex, όσο και από τα κράτη, για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ. 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες ο Αντζελίνο Αλφάνο θα μεταβεί στην Αλβανία, για να συζητήσει, κυρίως, τις εξελίξεις του προσφυγικού.  Στο πλαίσιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο ανοίγματος νέου διαδρόμου, άνδρες της ιταλικής αστυνομίας θα περιπολούν από κοινού με αλβανούς συναδέλφους τους στην ελληνοαλβανική μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών ροών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής. Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα. Την ίδια ώρα έξι μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η Ανγκελα Μερκελ ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή της σε εφημερίδα της Σαξονίας - Άνχαλτ, ενός εκ των τριών κρατιδίων όπου στήνονται κάλπες στην Κυριακή, πως το Βερολίνο τάσσεται κατά της επιβολής προσφυγικού πλαφόν "αλά αυστριακά".

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης