Δραματικές εικόνες από την Ειδομένη: Οι μετανάστες περιμένουν να μάθουν την τύχη τους

Δραματικές εικόνες από την Ειδομένη: Οι μετανάστες περιμένουν να μάθουν την τύχη τους

Ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία αποφασίζουν στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, στην Ειδομένη επικρατεί ένταση

Δραματικές εικόνες από την Ειδομένη: Οι μετανάστες περιμένουν να μάθουν την τύχη τους
Ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία αποφασίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, στην Ειδομένη επικρατεί ένταση, καθώς οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, περιμένουν να μάθουν ποια θα είναι η τύχη τους.

Από νωρίς το πρωί μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα με την ελπίδα ότι θα περάσουν στην ΠΓΔΜ και από εκεί θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. 
Ωστόσο, μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν στην ΠΓΔΜ το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που στον καταυλισμό της Ειδομένης υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην αναμονή πάνω από 13.000 άτομα. 
Κλείσιμο

Το κλίμα στην Ειδομένη είναι τεταμένο από νωρίς το πρωί. Άνθρωποι κάθε ηλικίας στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο κοντά στον φράχτη, περιμένοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι ουρές που δημιουργούνται για λίγο φαγητό είναι τεράστιες. 

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το συντονιστικό της κυβέρνησης το μεσημέρι της Δευτέρας, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα όχι μόνον δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 09:00 το πρωί, βρίσκονταν στην ελληνική επικράτεια 36.419 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χθες την ίδια ώρα ο αριθμός έφτανε τις 33.320.


«Κλειδί» για τη λύση του προσφυγικού η Τουρκία 
Όλα δείχνουν πως ο παράγοντας-«κλειδί» για τη λύση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και οι δεσμεύσεις της για εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, όμως, στις Βρυξέλλες φαίνεται να δημιουργείται ένα κοινό μέτωπο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας που αντιτίθενται στο κλείσιμο των συνόρων. 

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως σημαντικό είναι επίσης πως αμφότερες Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν με την συγκεκριμένη αναφορά για κλείσιμο των συνόρων στο κείμενο της τελικής δήλωσης (ξεκαθαρίζουμε πως πρόκειται για μια δήλωση και όχι συμπεράσματα καθώς η συγκεκριμένη Σύνοδος είναι έκτακτη). 

Αναφορικά με τις διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπήρχε κοινό έδαφος με την καγκελάριο Μέρκελ και το κλείσιμο των συνόρων χαρακτηρίστηκε ως «απαράδεκτη κατάσταση» υπάρχει η πεποίθηση πως δεν πρέπει να επιβραβευτούν αυτοί που δημιούργησαν την ασφυκτική αυτή κατάσταση.    

Με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις τέσσερις θέσεις της Ελληνικής πλευράς δηλαδή τη μείωση των ροών, τις άμεσες επιστροφές προς τη Τουρκία, την άμεση μετεγκατάσταση προς την ΕΕ και τέλος την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Τέλος με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.


Δείτε νέες, συγκλονιστικές εικόνες από την Eurokinissi
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης