Ύπατη Αρμοστεία: Κυνηγημένοι από συγκρούσεις και βία είναι και οι Αφγανοί πρόσφυγες

Ύπατη Αρμοστεία: Κυνηγημένοι από συγκρούσεις και βία είναι και οι Αφγανοί πρόσφυγες

Μπορεί τα Σκόπια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην τους επιτρέπουν την διέλευση, μη αναγνωρίζοντάς τους ως τέτοιους, όμως η Υπατη Αρμοστεία είναι κατηγορηματική: Προσπαθούν να ξεφύγουν από βία και συγκρούσεις

Ύπατη Αρμοστεία: Κυνηγημένοι από συγκρούσεις και βία είναι και οι Αφγανοί πρόσφυγες
Παρέμβαση, μέσω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων μεγάλης έρευνας για τους πρόσφυγες
έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Κλείσιμο
στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους Αφγανούς και τον αποκλεισμό τους από ευρωπαϊκές χώρες όπως τα Σκόπια, η Σερβία και η Κροατία.

Οι Αφγανοί, όπως και οι Σύροι, προσπαθούν να διαφύγουν από βία και συγκρούσεις, αναφέρει ο ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τους πρόσφυγες. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ακόμα ότι περίπου το 94% των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο πραγματοποίησε το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης, προκειμένου να διαφύγει από τις συγκρούσεις και τη βία στη Συρία. Παρομοίως, το 71% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε τη βία και τις συγκρούσεις ως τον κύριο λόγο που εγκατέλειψε τη χώρα του.


Μερικά ακόμα από τα βασικά πορίσματα της έρευνας είναι τα εξής:
• Το 85% των Σύρων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους πριν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα και το 87% ταξίδευαν μαζί με μέλη της οικογένειάς τους.
• Το 65% των Αφγανών και το 47% όσων διέμειναν σε άλλη χώρα για περισσότερους από 6 μήνες ανέφεραν ότι δεν είχαν τις νόμιμες διατυπώσεις.
• Η έλλειψη πρόσβασης σε θέσεις εργασίας που συμβαδίζουν με τις ικανότητές τους, η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και η αποφυγή της εκμετάλλευσης αποτελούν τον κύριο λόγο (41%) για τον οποίο οι Σύροι εγκατέλειψαν τον τελευταίο τόπο διαμονής τους. Ο δεύτερος λόγος (16%) είναι οι διακρίσεις.
• Οι οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες αποτελούν το 20% των οικογενειών από τη Συρία που συμμετείχαν στην έρευνα.
• Το 79% των Σύρων και το 44% των Αφγανών που ρωτήθηκαν είχαν πτυχίο δευτεροβάθμιας ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
• Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 51% των Σύρων και το 40% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα.
• Η πλειοψηφία (41%) των Σύρων ανέφεραν την οικογενειακή επανένωση ως κύριο λόγο επιλογής της χώρας προορισμού τους. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 20% από αυτούς είναι γυναίκες επικεφαλής οικογενειών που ταξιδεύουν, ενισχύει την απελπιστική ανάγκη για ενισχυμένες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερους από 400 πρόσφυγες που έφτασαν στη Χίο, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Σάμο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2016. Στην γενικότερη κλίμακα η έρευνα συνεχίζεται και έχει στόχο να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες, από πού προέρχονται, γιατί διαφεύγουν και ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας τους, έτσι ώστε οι ελληνικές αρχές, η Υ.Α. και άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις να μπορέσουν να τους υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – ιδίως όσους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες, τα ασυνόδευτα ή τα χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης