Στασινός σε Τσίπρα: «Στην πορεία δεν πήγαν πλούσιοι μηχανικοί γιατί απλά δεν υπάρχουν»

Στασινός σε Τσίπρα: «Στην πορεία δεν πήγαν πλούσιοι μηχανικοί γιατί απλά δεν υπάρχουν»

Μηχανικοί: Υπάρχει απόσταση από την κατανόηση μέχρι την επίλυση του προβλήματος

Στασινός σε Τσίπρα: «Στην πορεία δεν πήγαν πλούσιοι μηχανικοί γιατί απλά δεν υπάρχουν»
Απάντηση για τα ρετιρέ στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών που ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ταε Κβο Ντο, έδωσε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Στασινός.

«Στην πορεία των επιστημόνων για το ασφαλιστικό δεν πήγαν πλούσιοι μηχανικοί γιατί απλά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο μηχανικοί χωρίς δουλειά» αναφέρει στο protothema.gr ο κ. Στασινός, λίγη ώρα μετά την συνάντηση των επιστημονικών φορέων της χώρας με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως σημειώνει, ο Πρωθυπουργός έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών του κλάδουωστόσο τονίζει ότι υπάρχει τεράστια απόσταση από την κατανόηση του προβλήματος μέχρι την επίλυση. «Επειδή οι μηχανικοί δεν είναι φίλοι της ασάφειας δημιουργική ή μη περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις από το υπουργείο Εργασίας. Μέχρι τότε συνεχίζουμε την αγώνα», επισημαίνει ο πρόεδρος των μηχανικών που μαζί με τους Προέδρους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και του Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο επισκέφτηκαν σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Κλείσιμο
Χθες ο κ. Τσίπρας έριξε το γάντι στους διαφωνούντες με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διαχωρίζοντας τα «ρετιρέ» από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. «Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς δικηγόρους με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων, του κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων» δήλωσε και υποσχέθηκε βελτιώσεις στις διατάξεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο ασφαλιστικό των μηχανικών αναφέρθηκε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και ο υπουργός Υποδομών και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρίστος Σπίρτζης. Ο κ. Σπίρτζης τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εισφορών για μηχανικούς της πρώτης 5ετίας με εισοδηματικά κριτήρια και επισήμανε ότι μπορεί να προκύψουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, αν βρεθούν τρόποι να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά του φορέα των μηχανικών.

To TEE πρωτοστατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατά της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τους μηχανικούς το ασφαλιστικό ναρκοθετεί την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και ακυρώνει κόπους ετών των επαγγελματιών του κλάδου. Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ, υποστηρίζει ότι το ασφαλιστικό καταργεί το Ταμείο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και το ενοποιεί σε έναν φορέα, χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη, χωρίς την απαιτούμενη μεταβατική περίοδο για μια τέτοια ενοποίηση και τέλος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότατες ιδιαιτερότητες που έχει το Ταμείο στην 80χρονη ιστορία του. Επιπλέον προβλέπει εξουθενωτικές αυξήσεις των εισφορών για όλους τους διπλωματούχους μηχανικούς, με ιδιαίτερη δε σφοδρότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν συντριβεί οικονομικά από την οκτάχρονη ύφεση και τους οδηγεί εκτός επαγγέλματος, τους νέους μηχανικούς δε στην μετανάστευση. Οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρονται και στις υπέρογκες περικοπές σε ποσοστά από 20%-40%, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συντάξεις επαιτείας μετά από 40 χρόνια τουλάχιστον ασφάλισης. Τονίζουν δε ότι με τον τρόπο που προωθείται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ουσιαστικά εξανεμίζονται τα αποθεματικά του Ταμείου, καταργείται η έκπτωση κατά 50% στην εισφορά Κ.Σ. και επικουρικής για τους νέους μηχανικούς στην πρώτη πενταετία, ένα μέτρο θεσμοθετημένο πάνω από μισό αιώνα. 

Τέλος, οι μηχανικοί αναφέρονται και στην  αμφισβητούμενη εγγυοδοσία-πιστοδοσία από τον νέο φορέα (θεσμοθετημένη από καταβολής του Ταμείου) που θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας, με συνέπειες σοβαρές και για την απαιτούμενη αναπτυξιακή προσπάθεια, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και του λαού.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης