ΣτΕ: Δικαιούνται άδεια ανατροφής τέκνου και όσοι δικαστές υιοθετούν παιδί

ΣτΕ: Δικαιούνται άδεια ανατροφής τέκνου και όσοι δικαστές υιοθετούν παιδί

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι δεν δικαιούνται άδεια 9 μηνών μόνο οι δικαστικοί λειτουργοί που γίνονται φυσικοί γονείς, αλλά και όσοι γίνονται θετοί - Σε περίπτωση δεύτερης υιοθεσίας δικαιούνται πρόσθετη άδεια 6  μηνών και όχι 9, όπως γίνεται στις περιπτώσεις των φυσικών τέκνων

ΣτΕ: Δικαιούνται άδεια ανατροφής τέκνου και όσοι δικαστές υιοθετούν παιδί
Άδεια ανατροφής τέκνου  9 μηνών μετά αποδοχών δικαιούνται και οι δικαστικοί που υιοθετούν παιδί, όπως λαμβάνουν και οι φυσικοί γονείς, αλλά σε περίπτωση δεύτερης υιοθεσίας δικαιούνται πρόσθετη άδεια 6  μηνών και όχι 9 ακόμη μηνών, όπως γίνεται στις περιπτώσεις των φυσικών τέκνων.
             
Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄  αριθμ. 4088/2015 απόφαση του Γ΄ Τμήματος.
             
Κλείσιμο
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν το Σύνταγμα, την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή σύμβαση για την υιοθεσία ανηλίκων, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, αποφάνθηκαν ότι όχι μόνο οι δικαστικοί λειτουργοί γνησίων φυσικών τέκνων δικαιούνται να λάβουν 9μήνη άδεια ανατροφής τέκνου με αποδοχές, αλλά δικαιούνται και οι θετοί γονείς δικαστικοί λειτουργοί υιοθετημένων παιδιών.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι δικαστικοί λειτουργοί υιοθετήσουν δεύτερο ή τρίτο  παιδί διαφορετικών  ηλικιών,  τότε στην περίπτωση αυτή, θα λάβουν πρόσθετη άδεια ανατροφής  τέκνου 6 μηνών για κάθε ένα πέραν του ενός παιδιού.
Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι οι γονείς γνήσιων τέκνων λαμβάνουν πρόσθετη  άδεια ανατροφής  9 επιπλέον μηνών για το δεύτερο παιδί.
            
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  επισημαίνει ότι η υιοθεσία  από δικαστικό λειτουργό  δύο παιδιών  διαφορετικής ηλικίας δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την περίπτωση της απόκτησης από φυσική μητέρα δικαστικό δύο γνήσιων παιδιών διαφορετικής ηλικίας, η οποία λαμβάνει άδεια ανατροφής 9 μηνών με αποδοχές για κάθε ένα από τα δύο γνήσια τέκνα της. Δηλαδή, λάβει  άδεια ανατροφής συνολικής διάρκειας 18 μηνών.

Και αυτό γιατί οι δύο κατηγορίες δικαστικών λειτουργών «τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες», επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Με άλλα λόγια καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «σε περίπτωση υιοθεσίας από δικαστικό λειτουργό,  με την ίδια δικαστική απόφαση, δυο τέκνων διαφορετικής ηλικίας, ο θετός γονέας δικαστικός λειτουργός δικαιούται να λάβει πέραν της άδεια ανατροφής 9 μηνών, με αποδοχές, για το πρώτο θετό τέκνο και επιπλέον άδεια ανατροφής 6 μηνών, με αποδοχές για το δεύτερο τέκνο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης