«Νυστέρι» στο επίδομα θέσης των νοσηλευτών

«Νυστέρι» στο επίδομα θέσης των νοσηλευτών

Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ) καλεί τους νοσηλευτές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το πρωί - Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει καμία λογική εξήγηση και απαξιώνει την ελληνική νοσηλευτική κοινότητα, επισημαίνει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας

«Νυστέρι» στο επίδομα θέσης των νοσηλευτών
«Νυστέρι» στο επίδομα θέσης που λαμβάνουν οι νοσηλευτές προϊστάμενοι τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία επιφύλαξε το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Βουλή το περασμένο Σάββατο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κλάδου.

Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ) καλεί τους νοσηλευτές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το πρωί (10 πμ) στην οδό Αριστοτέλους, έξω από το υπουργείο Υγείας και ζητεί την άμεση ανάκληση της διάταξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για δυσμενή μεταχείριση των νοσηλευτών χωρίς ιστορικό προηγούμενο στις μισθολογικές ρυθμίσεις του κλάδου.
 
Κλείσιμο
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ενώ το επίδομα θέσης για όλους τους προϊσταμένους τμημάτων στο Δημόσιο ορίζεται στο ποσό των 290 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 50 ευρώ, ειδικά για τους προϊσταμένους τμημάτων των νοσηλευτικών υπηρεσιών του ΕΣΥ μειώνεται στο ποσό των 150 ευρώ.
 
Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ, «οι προϊστάμενοι των νοσηλευτικών τμημάτων όχι μόνο δεν χρήζουν μισθολογικής επιβράβευσης, αλλά τιμωρούνται  κιόλας, κρινόμενοι προφανώς ως  ανεπαρκείς, ώστε να απαιτείται ειδικώς γι’ αυτούς η μείωση του επιδόματος».
 
Την αντίθεσή της διατυπώνει και η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), τονίζοντας το τυπικό κώλυμα που ανακύπτει αναφορικά με την αιφνιδιαστική και χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση κατάθεση του νομοσχεδίου, καθώς και το ουσιαστικό που αφορά την απαξίωση μέσω του μισθολογίου  του νοσηλευτικού κλάδου.
 
«Η συγκεκριμένη ρύθμιση ομολογουμένως δεν έχει καμία λογική εξήγηση και φέρεται να απαξιώνει πράγματι την ελληνική νοσηλευτική κοινότητα, χωρίς να αναγνωρίζει την τεράστια καθημερινή προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο. Η ρύθμιση είναι εντελώς άδικη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ένας προϊστάμενος τμήματος της Διοικητικής Υπηρεσίας ενός νοσοκομείου θα λαμβάνει υψηλότερο επίδομα θέσης από το νοσηλευτή που προΐσταται ενός τμήματος της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Αυτή είναι, άραγε, η αναγνώριση που επεφύλασσε η Ελληνική (και για πρώτη φορά αριστερά) Πολιτεία έναντι του μόχθου των Ελλήνων νοσηλευτών, που καλούνται σε καθημερινή βάση να κρατούν ανοιχτά και όρθια τα δημόσια νοσοκομεία, εργαζόμενοι κάτω από εξοντωτικές συνθήκες απασχόλησης σε υποστελεχωμένα τμήματα;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΕΝΕ, κ. Δημήτρης Σκουτέλης.
 
«Πρωτοφανή επιλογή, που φανερώνει πρωτίστως την άγνοια των κυβερνώντων σε σχέση με τη νοσηλευτική καθημερινότητα εντός των δημόσιων νοσοκομείων» χαρακτηρίζει την επίμαχη διάταξη ο γενικός γραμματέας της ΕΝΕ, κ. Αριστείδης Δάγλας.
 
Οι νοσηλευτές στηλιτεύουν την απόφαση της κυβέρνησης «όχι μόνο να μην επιβραβεύσει μισθολογικά τους προϊστάμενους των Νοσηλευτικών Τμημάτων αλλά να τους τιμωρήσει κρίνοντας τους προφανώς ως ανεπαρκείς, ώστε να απαιτείται ειδικώς γι’ αυτούς η μείωση του επιδόματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης