Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ που θέλει να σώσει τον Οργανισμό από την χρεοκοπία

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ που θέλει να σώσει τον Οργανισμό από την χρεοκοπία

Ο 40χρονος Σωτήρης Μπερσίνης τοποθετήθηκε επικεφαλής του ασφαλιστικού γίγαντα της χώρας - Το έλλειμμα του Οργανισμού ανέρχεται στα 1,6 δισ.ευρώ - Υστέρηση 950 εκατ.ευρώ παρουσιάζουν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ φέτος - «Ο ΕΟΠΥΥ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας» είπε ο κ. Μπερσίμης στη Βουλή

Ποτάμι: Καμία αξιοκρατία στο διορισμό προέδρου ΕΟΠΥΥ
Ένας τεχνοκράτης από το Περιστέρι, με πλούσιο βιογραφικό στον ιδιωτικό τομέα (μεταξύ άλλων και της υγείας), αναλαμβάνει τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Ο 40χρονος λέκτορας Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Σωτήρης Μπερσίμης, διαδέχεται στη θέση του προέδρου του ασφαλιστικού γίγαντα της χώρας τον οδοντίατρο, κ. Δημήτρη Κοντό.
 
Η αλλαγή σκυτάλης στον ασφαλιστικό γίγαντα της χώρας γίνεται με φόντο τo ολοένα διογκούμενο έλλειμμα των εσόδων του Οργανισμού, που αγγίζει σήμερα τα 1,6 δισ. ευρώ (δεδομένου ότι από συστάσεως του Οργανισμού είναι σχεδόν κλειστή η κάνουλα των ταμείων που περιέχει τις εισφορές υγείας των ασφαλισμένων), αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
 
Κλείσιμο
Τη μείζονα σημασία της ομαλοποίησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ υπογράμμισε ο κ. Μπερσίμης κατά την εμφάνισή του στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας ακρόασής του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, την περασμένη Τετάρτη, όπως προβλέπεται εκ του νόμου. «Ο ΕΟΠΥΥ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας. Δεν ολοκληρώθηκε ακόμη και γι' αυτό διαπιστώνονται δυσλειτουργίες. Οφείλουμε όμως να τις αποκαταστήσουμε, όπως και να αναζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον Οργανισμό» είπε ο κ. Μπερσίμης.
 
Από τον περασμένο Απρίλιο, πάντως, που τέθηκε από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας το όνομα του 40χρονου λέκτορα ως βασικού υποψηφίου για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός κινδύνευσε συχνά να χαθεί μέσα στη μαύρη τρύπα των οικονομικών του. Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο ο απερχόμενος πρόεδρος προειδοποίησε για στάση πληρωμών εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση. Το τρέχον έτος η υστέρηση των εσόδων από τις εισφορές υγείας των ασφαλισμένων αγγίζει δυσθεώρητα ύψη, έχοντας φτάσει τα 950 εκατ. ευρώ.
 
Οι δεσμοί με τον Κουρουμπλή και τα σχέδια για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Την συγκεκριμένη εγγενή αδυναμία του ΕΟΠΥΥ τη γνωρίζει ο κ. Μπερσίμης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε είχε ζητήσει –και λάβει- εγγυήσεις περί της χρηματοδότησης του Οργανισμού από τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και την κυβέρνηση. Άλλωστε, με τον πρώην υπουργό Υγείας είχε αναπτύξει  ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας - τον πανεπιστημιακό με τον υπουργό ενώνουν οι κομματικοί δεσμοί του παρελθόντος όταν ανήκαν και οι δύο στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ο 40χρονος προέρχεται από την εκλογική περιφέρεια του δημοφιλούς βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τη Β´ Αθηνών, συγκεκριμένα από το Περιστέρι. Ένα από τα σχέδια που φέρεται να εξέταζαν ο κ. Μπερσίμης και ο κ. Κουρουμπλής για την… ταχείας δράσεως οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ ήταν ο φόρος στα προϊόντα καπνού υπέρ ΕΟΠΥΥ. Δεν πρόκειται για καινοφανές σχέδιο, καθώς την τελευταία εικοσαετία τίθεται ως διέξοδος για τα οικονομικά προβλήματα του συστήματος δημόσιας υγείας με έμφαση από τους καθηγητές των Οικονομικών της Υγείας, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ίσως είναι ένα από τα ελάχιστα, αν όχι μοναδικά, χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχει στη διάθεσή του ο νέος επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ. Αν ο απερχόμενος πρόεδρος, κ. Κοντός – ο οποίος κατέχει τον τίτλο του μακροβιότερου μέχρι σήμερα προέδρου του ΕΟΠΥΥ με 30 μήνες στη διοίκηση- μπορεί να πιστώνεται ότι έβαλε τον Οργανισμό σε ψηφιακή τροχιά και στην εποχή της ηλεκτρονικής καταγραφής, ο κ. Μπερσίμης φιλοδοξεί να θέσει σε άμεση λειτουργία τόσο την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για την εξασφάλιση εκπτώσεων στις υπηρεσίες και τα φάρμακα που αγοράζει ο Οργανισμός, όσο και τους μηχανισμούς αξιολόγησης όλων των ιδιωτών παρόχων που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι επαγγελματικές σχέσεις του λέκτορα με τον χώρο των φαρμακευτικών

 
Μπορεί ο κ. Κουρουμπλής να έγινε παρελθόν για την Αριστοτέλους, ωστόσο ο κ. Μπερσίμης συνέχισε να έχει τη στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της Κουμπουνδούρου και του Μαξίμου. «Η θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ έχει πολιτική βαρύτητα. Με αυτή την επιλογή μας δίνουμε δείγμα γραφής για την ανάγκη αξιόπιστης πολιτικής διεύθυνσης για κρίσιμους οργανισμούς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι μια απολύτως συνειδητή επιλογή και λόγω της ηλικίας του και λόγω της συναφούς με την υγεία επαγγελματικής δραστηριότητάς του. Επιλέξαμε έναν νέο άνθρωπο με εξαιρετικό βιογραφικό, καθώς έχει ασχοληθεί με εφαρμογές στατιστικής στον τομέα της υγείας» είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, αιτιολογώντας την εισήγησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η επαγγελματική του δραστηριότητα του κ. Μπερσίμη τέθηκε πάντως στο μικροσκόπιο. Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος τον ρώτησε εάν έχει σχέσεις με συγκεκριμένες ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και εάν έχει αναλάβει έργα για λογαριασμό τους. Ο κ. Μπερσίμης δεν το αρνήθηκε, λέγοντας πως ως στατιστικολόγος συνεργάστηκε σε μία σειρά από ερευνητικά έργα.
 
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αποτελέσματος σε μια κλειστή διαγωνιστική διαδικασία


Το όνομα του κ. Μπερσίμη ως επιλογή για την προεδρία του ΕΟΠΥΥ ακουγόταν από τον περασμένο Απρίλιο. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε καταλήξει στον κ. Μπερσίμη, μετά από ένα μεγάλο κύκλο ονοματολογίας υποψηφίων, με τελευταίο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Χλέτσο, ο οποίος όμως αρνήθηκε τελικά να αναλάβει το τιμόνι του Οργανισμού. Υπήρχε, ωστόσο, ένας «σκόπελος» για την ανάληψη της θέσης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που έπρεπε να περάσει το υπουργείο Υγείας και μαζί ο κ. Μπερσίμης. Η διαδικασία της επιλογής του προέδρου του Οργανισμού σύμφωνα με τον νόμο γίνεται με διεθνή διαγωνισμό. Ο υπουργός Υγείας, ωστόσο, ανήρτησε στη Διαύγεια εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου της αλλοδαπής, καθώς και  να διαθέτουν διοικητική εμπειρία και κατάρτιση σε διοικητικά ή οικονομικά θέματα υγείας. Από τους υποψηφίους που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους επιλέχθηκε ο κ. Μπερσίμης.
Τα κενά στη σχετική διαδικασία στηλίτευσε κατά την ακρόαση του κ. Μπερσίμη, ο βουλευτής του «Ποταμιού» κ. Κώστας Μπαργιώτας, αναφέροντας ότι η επιλογή του κ. Μπερσίμη έγινε κατά παράβαση κάθε διαφανούς και αξιοκρατικής επιλογής, διότι δεν έγινε γνωστός ο τρόπος αξιολόγησης των υποψηφίων. Χαρακτήρισε μάλιστα την όλη διαδικασία  προσχηματική αφού το όνομα του κ. Μπερσίμη είχε διαρρεύσει από τον περασμένο Απρίλιο και προτού καν γίνει η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης