Οριακή η λειτουργία του ΕΣΥ, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Οριακή η λειτουργία του ΕΣΥ, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας έχουν εξαγγείλει πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου και πανυγειονομική συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 2 Οκτωβρίου

Οριακή η λειτουργία του ΕΣΥ, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Την οριακή λειτουργία του ΕΣΥ καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, γιατρών και διοικητικών, των δημόσιων νοσοκομείων.

Τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), περιέγραψαν το μελανό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του συστήματος δημόσιας υγείας, σε κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη με την ευκαιρία των κοινών κινητοποιήσεων την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη (πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου και πανυγειονομική συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 2 Οκτωβρίου).
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα και τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλη Γιαννακό, τα τρία μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ είναι η υποχρηματοδότηση – έχουν μειωθεί τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες κατά 60% τα τελευταία πέντε χρόνια- και η υποστελέχωση καθώς μία στις 3 οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή.
 
«Μαζική φυγή» από το ΕΣΥ
 
Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζονται από τους συνδικαλιστές ένα ακόμη «πυροτέχνημα», όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012, «αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο. Ακόμη όμως και εάν προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί τα τελευταία τέσσερα έτη και έως τέλους του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000  εξαιτίας των επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό».
 
Ταφόπλακα του ΕΣΥ θεωρούν ωστόσο οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) η οποία θα  διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους για την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία με αποτίμηση της αξίας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους). «Θα είναι μια εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο και δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας» είπε ο κ. Βαρνάβας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μέσω αυτής θα καταργηθούν πολλά Νοσοκομεία, θα ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες, θα γιγαντωθεί ο ιδιωτικός τομέας και θα μειωθούν δραστικά οι μισθοί των υγειονομικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης