Αστυνομικός εργαζόταν ως «σύμβουλος» κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών

Αστυνομικός εργαζόταν ως «σύμβουλος» κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών

Εισέπραττε έως και 3.000 ευρώ ανά περίπτωση - Το κύκλωμα μετέφερε ακόμα και παιδιά σε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά - Η σπείρα έβγαλε 3 εκατ. ευρώ από τη δράση της

Αστυνομικός εργαζόταν ως «σύμβουλος» κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών
Μια καλά οργανωμένη σπείρα διακίνησης αλλοδαπών που είχε στρατολογήσει μέχρι και αστυνομικό για να της παρέχει συμβουλές, εξάρθρωσε η δίωξη οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Με μια συντονισμένη επιχείρηση στην Πετρούπολη, το κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, ανάμεσά τους ο 41χρονος «εγκέφαλος» και ένας 38χρονος Αρχιφύλακας.

Κλείσιμο
Η σπείρα ήταν πολύ καλά οργανωμένη και εκμεταλλευόταν μέχρι τουλάχιστον το 2012 την ελλιπή μηχανογράφηση για την έκδοση δελτίων ταυτότητας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ για τα σχεδιά τους τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν αρχικά νοθευμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τα οποία ήταν γνήσια ως έγγραφα, αλλά η φωτογραφία του πραγματικού κατόχου είχε αντικατασταθεί από αυτή του αλλοδαπού προκειμένου να εκδώσουν διαβατήρια.

Για το σκοπό αυτό εντόπιζαν πρόθυμους Έλλνες τους οποίους έπειθαν έναντι αμοιβής προκειμένου να τους δώσουν τις αστυνομικες τους ταυτότητες και στη συνέχεια για να κρυφτούν δήλωναν απώλεια αλλά μόνο αφού είχε εκδοθεί το επίμαχο πλαστό διαβατήριο ή είχε φύγει από την Ελλάδα ο αλλοδαπός «πελάτης» της σπείρας.

Όταν το 2012 ξεκίνησε η  ψηφιοποίηση του αρχείου των εκδοθέντων δελτίων ταυτότητας, η σπείρα προσαρμόστηκε και άλλαξε τη μεθοδολογία της αναζητώντας Έλληνες που έμοιαζαν ηλικιακά και φυσιογνωμικά με τους αλλοδαπούς χρησιμοποιώντας υφαρπαχθέντα δελτία αστυνομικής ταυτότητας (από αρχική χορήγηση, ή έπειτα από δήλωση απώλειας ή φθοράς παλαιότερου), καθώς επίσης και το γνήσιο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του «σωσία».

Τα έσοδα από τα «ταξίδια» που οργάνωνε η σπείρα ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ με τα χρήματα να εκταμιεύονται τμηματικά, σε μετρητά ή επιταγές, ή μετατρέπονταν σε δολάρια ΗΠΑ, τα οποία είτε αναλαμβάνονταν μετρητά, είτε εμβάζονταν στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΑΣ ο Αρχιφύλακας εισέπραττε 2.000-3.000 ευρω για κάθε ταυτότητα που εκδιδόταν, μια 36χρονη Γεωργιανή ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη εξέδιδε τα εισιτήρια και τρεις αλλοδαποί, μια 23χρονη, μια 40χρονη και ένας 44χρονος έκλεβαν διαβατήρια για να ταξιδέψουν προς το εξωτερικό.



Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των εμπλεκομένων, η οποία αφορά στα - κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από τη χώρα, της πλαστογραφίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης καθώς επίσης της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και της παράνομης οπλοκατοχής.

Ο 38χρονος αστυνομικός με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης