Συνταγματικό και νόμιμο του κούρεμα των ομολόγων το 2012 επαναλαμβάνει το ΣτΕ

Συνταγματικό και νόμιμο του κούρεμα των ομολόγων το 2012 επαναλαμβάνει το ΣτΕ

Η Ολομέλεια του  Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με έξι νέες αποφάσεις απέρριψε τις αιτήσεις 223 ομολογιούχων


Συνταγματικό και νόμιμο του κούρεμα των ομολόγων το 2012 επαναλαμβάνει το ΣτΕ
Συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έγινε για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» τον Μάρτιο του 2012, επαναλαμβάνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με νέες έξι αποφάσεις.

,Η Ολομέλεια του  Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με έξι νέες αποφάσεις της (1506-1511/2014) απέρριψε τις αιτήσεις 223 ομολογιούχων του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Τράπεζας της Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η Ολομέλεια με ανάλογες αποφάσεις της είχε απορρίψει και πάλι όλους τους ισχυρισμούς των περίπου επτά χιλιάδων ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επαναλαμβάνουν ότι ο νόμος 4050/2012 που προβλέπει τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού δημοσίου με νέους τίτλους» προβλέφθηκε για λογούς δημοσίου συμφέροντος και με την αντικατάσταση αυτή,  μειώθηκε το δημόσιο χρέος.

Ακόμα, οι δικαστές δέχονται  ότι η περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή», αλλά «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη», έτσι ώστε  «να κριθεί απαγορευμένη»   από τα άρθρα 17  και 25 του Συντάγματος  και την ΕΣΔΑ.

Σε άλλο σημείο των αποφάσεων αναφέρεται ότι η πράξη του υπουργικού συμβουλίου 5/2012 με την οποία καθορίστηκαν οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων εκδόθηκε, καθώς διαπιστώθηκε η επιτακτική και άμεση ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και η επαναφορά του σε πορεία βιωσιμότητας. Δηλαδή για την αποφυγή της στάσης των πληρωμών.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις το κούρεμα των ομολόγων, δεν προσκρούει  στο άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή του κράτους δικαίου, στην έννοια του οποίου περιλαμβάνεται  η ασφάλεια του δικαίου στις οικονομικές συναλλαγές, ούτε
το άρθρο 5 του Συνταγματικού χάρτη που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν  ελεύθερα  οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει χιλιάδες ομολογιούχοι οι οποίοι στρεφόντουσαν κατά του κουρέματος των ομολόγων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που κατείχαν, χωρίς  ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.

Οι ομολογιούχοι, κ.λπ. στρέφονταν κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), των αποφάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης