Ο Άδωνις τα βάζει με τους συνδικαλιστές του ΕΟΠΥΥ

Ο Άδωνις τα βάζει με τους συνδικαλιστές του ΕΟΠΥΥ

Σκληρό μήνυμα του υπ. Υγείας: «Όσοι γιατροί δίνουν συμβουλές του τύπου  “κάντε την αίτηση να τους τη σπάσουμε και μετά μην πάτε”, σε αυτό το υπουργείο, αυτή την περίοδο δεν περνάνε

Ο Άδωνις τα βάζει με τους συνδικαλιστές του ΕΟΠΥΥ
Πρόσκληση απηύθυνε για μια ακόμη φορά προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας τους να στελεχώσουν το νέο φορέα, Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) – η σχετική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκπνέει την ερχόμενη Πέμπτη.
 
Σκληρό ήταν όμως το μήνυμα του υπουργού προς όλους όσοι «παίζουν συνδικαλιστικά παιχνίδια» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Όσοι γιατροί δίνουν συμβουλές του τύπου  “κάντε την αίτηση να τους τη σπάσουμε και μετά μην πάτε”, σε αυτό το υπουργείο, αυτή την περίοδο δεν περνάνε. Μόνο ζημιά θα κάνουν στους γιατρούς όσοι τους συμβουλεύουν τέτοια πράγματα» ανέφερε ο υπουργός τη Δευτέρα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
 
Κλείσιμο
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι «όσοι κάνουν αίτηση, ασχέτως αν έρθουν τελικά ή όχι στο ΠΕΔΥ, δεν θα συμβληθούν ποτέ με τον ΕΟΠΥΥ. Θα χάσουν αυτό το δικαίωμα».
 
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν προθεσμία άλλες τρεις εργάσιμες ημέρες να αναφέρουν  σε ποια Υγειονομική Περιφέρεια – φορέα υποδοχής επιθυμούν να ενταχθούν αλλά και ταυτόχρονα –που είναι το μείζον θέμα των γιατρών- να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι επιθυμούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ.
 
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τη διαδικασία των αιτήσεων, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή από τους 5.500 γιατρούς των Πολυιατρείων είχαν γίνει μόλις 450 αιτήσεις και άλλες 1.000 είχαν γίνει από διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Στελέχη του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ωστόσο ότι ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων θα ενταθεί τις τρεις ημέρες που απομένουν.

Επίσης, η διαδικασία απογραφής στις μονάδες υγείας της επικράτειας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις έχουν παραλάβει τα κλειδιά των μονάδων. Εμπλοκή καταγράφεται σε έξι Πολυιατρεία της Αττικής όπου οι εργαζόμενοι υποστηριζόμενοι και από τους περιοίκους αρνούνται να εγκαταλείψουν τα κτήρια (πρόκειται για τα Πολυιατρεία Πετρούπολης, Δάφνης, Νέου Κόσμου, Βύρωνα καθώς και του Οίκου Ναύτου). 

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι όσοι γιατροί δεν κάνουν αίτηση, την επομένη κιόλας ημέρα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή, θα συμβληθούν αυτομάτως με τον ΕΟΠΥΥ και θα μπορούν να δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.  «Όσοι κάνουν αίτηση στο ΠΕΔΥ, θα μπουν. Η αξιολόγηση των γιατρών δεν έχει να κάνει με την παραμονή τους στο σύστημα αλλά με το βαθμό και το μισθό που θα έχουν στο ΠΕΔΥ» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
 
Τέλος, σχολιάζοντας την αρνητική στάση που τήρησαν τους τελευταίους μήνες στις αλλαγές του ΕΟΠΥΥ τα θεσμικά όργανα των γιατρών, όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο υπουργός Υγείας «εξερράγη» λέγοντας: «Δίνουμε τη δυνατότητα στον γιατρό να μείνει στο ΠΕΔΥ ή να συμβληθεί με το σύστημα μέσω του ιδιωτικού του ιατρείου. Μήπως να του πάρουμε και μια Φιλιππινέζα να του καθαρίζει σπίτι;»

Σκληρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΙΣΑ

Σκληρή λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ υπουργού Υγείας και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Για πρωτοφανή συμπεριφορά που ευτελίζει το ιατρικό σώμα εγκάλεσε τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο εκπρόσωπος των γιατρών, κ. Γιώργος Πατούλης, αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού για «γιατρούς που χρειάζονται και φιλιππινέζες για τα σπίτια τους».
 
Αναφερόμενος  στην αρνητική  στάση που τήρησαν τους τελευταίους μήνες στις αλλαγές του ΕΟΠΥΥ τα θεσμικά όργανα των γιατρών, ο υπουργός Υγείας «εξερράγη» τη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου λέγοντας: «Δίνουμε τη δυνατότητα στον γιατρό να μείνει στο ΠΕΔΥ ή να συμβληθεί με το σύστημα μέσω του ιδιωτικού του ιατρείου. Μήπως να του πάρουμε και μια Φιλιππινέζα να του καθαρίζει σπίτι;»
 
«Oι  γιατροί του ΕΟΠΥΥ  ποτέ δε ζήτησαν από τον Οργανισμό φιλιππινέζες για το σπίτι τους. Το μόνο που ζήτησε ο ΙΣΑ για τις φιλιππινέζες όπως και για όλους τους ανασφάλιστους Έλληνες και τους αλλοδαπούς πολίτες, από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ήταν να έχουν όλοι ισότιμη περίθαλψη» ήταν η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
 
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί σοβαρότητα και όχι απειλές ή επικοινωνιακές πιρουέτες.
 
Ο ΙΣΑ θεωρεί πως παραμένουν σημαντικά ζητήματα αδιευκρίνιστα σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τη μετάβασή τους στον νέο φορέα. 

Από τους 5.500 γιατρούς που ήταν στις Μονάδες ΕΟΠΥΥ, ζητήθηκε να επιλέξουν, αν θέλουν να παύσουν το ελεύθερο επάγγελμά τους και να κάνουν αίτηση,  ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για τον νέο φορέα που θα ανοίξει τα πολυιατρεία του στις 20 Μαρτίου, ενώ γι’ αυτούς που δε θα κάνουν αίτηση, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «αμέσως» θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
 
Κατά τον ΙΣΑ «ακαθόριστο μένει το «αμέσως» μετά την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου,  τόσο για το πλαίσιο σύμβασης των γιατρών αυτών, όσο και το μέλλον των υπόλοιπων συμβεβλημένων, των οποίων σε λίγες μέρες καταργούνται οι συμβάσεις τους. ακαθόριστο παραμένει και το πλαίσιο για το πότε θα προσληφθούν οι συνάδελφοι που ως μεθαύριο θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους».
 
Γι’ αυτό και ο ΙΣΑ καλεί τους συμβεβλημένους γιατρούς μέλη του να αναστείλουν τις συμβάσεις τους και να συνταχθούν «σε μια πανιατρική προσπάθεια διεκδίκησης της επιβίωσής μας μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Ζητούμε μεταρρύθμιση από μηδενική βάση που θα επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή γιατρού σε κάθε ασθενή, και τη συμμετοχή όλων των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση» καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης