Είπαν «όχι» στον Κασιδιάρη για την εξαίρεση των δύο ανακριτριών

Είπαν «όχι» στον Κασιδιάρη για την εξαίρεση των δύο ανακριτριών

Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε την αίτηση του βουλευτή - Οι δυο ανακρίτριες υποστήριξαν ότι ασκούν τα καθήκοντά τους για την εξακρίβωση της αλήθειας κατά τρόπο αμερόληπτο και ψύχραιμο

Είπαν «όχι» στον Κασιδιάρη για την εξαίρεση των δύο ανακριτριών
«Δεν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν γεγονότα ικανά να εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας των ειδικών ανακριτριών και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αντικειμενικά και μάλιστα εμφανώς δυσπιστία για την αμεροληψία τους».

Με το σκεπτικό αυτό το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε με βούλευμά του (250/2014) την αίτηση του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη για εξαίρεση των δυο ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου από τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, με αίτησή του ο Ηλίας Κασσιδιάρης κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, είχε ζητήσει την εξαίρεση των δυο ανακριτριών υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Κλάπα είναι σύζυγος του Παναγιώτη Κλάπα, ιδρυτικού στελέχους της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του επικεφαλής του κόμματος Φώτη Κουβέλη.

«Επηρεασμένη ή ταυτισμένη με το ιδεολογικό υπόβαθρο του κόμματος του συζύγου της διεξάγει την ανάκριση με συλλογιστικές κρίσεις, με καθαρά ιδεολογικούς όρους, αγνοώντας επιδεικτικά τους νομικούς κανόνες» ανέφερε στη σχετική αίτησή του ο βουλευτής της Χ.Α. και προσέθετε: «Η πολιτική σκέψη έχει υποκαταστήσει τη νομική σκέψη και σε αυτή την ανεπίδεκτη τακτική συνεπικουρείται και από την κ. Μαρία Δημητροπούλου».

Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε την αίτηση του βουλευτή, κρίνοντας μεταξύ άλλων, ότι οι ανακρίτριες δεν έχουν εκδηλώσει οποιαδήποτε προτίμηση υπέρ ή κατά συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος.

Ακόμη τα μέλη του συμβουλίου στο βούλευμά τους αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη, πάντοτε τίθενται εισαγωγικά στις λέξεις «Χρυσή Αυγή» ώστε να καθίσταται φανερό ότι οι διατάξεις και οι ερωτήσεις των ανακριτριών αναφέρονται στην εγκληματική οργάνωση. Έτσι, σημειώνουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, δεν δημιουργείται σύγχυση, ότι δηλαδή οι ερωτήσεις αφορούν στο πολιτικό κόμμα που φέρει το όνομα «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» το οποίο έχει νόμιμα ιδρυθεί.

Ακόμη, στο σχετικό βούλευμα αναφέρεται ότι δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο διαρροή των μυστικών στοιχείων της ανάκρισης με υπαιτιότητα των ανακριτριών και ότι τα δημοσιεύματα για επικείμενη κλήση του Ηλία Κασιδιάρη δεν οδηγούν και στην κρίση ότι «υφίσταται αναγγελία προσχεδιασμένων ανακριτικών ενεργειών».

Από την πλευρά τους οι δυο ανακρίτριες υποστήριξαν ότι ασκούν τα καθήκοντά τους για την εξακρίβωση της αλήθειας κατά τρόπο αμερόληπτο και ψύχραιμο, με βάση το αποδεικτικό υλικό και με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους.

Την ίδια ώρα, η κ. Μαρία Μαργέτη δικηγόρος σύζυγος του προφυλακισμένου βουλευτή της Χ.Α.Παν. Ηλιόπουλου ζητεί με εξώδικη δήλωσή της προς τις δυο ανακρίτριες αλλά και τον εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκο να της αποδοθούν προσωπικά αντικείμενα και αρχεία από ηλεκτρονικό υπολογιστή που κατασχέθηκαν, κατά τη διάρκεια έρευνας που έγινε στο σπίτι της στις 5 Δεκεμβρίου από άντρες της Αντιτρομοκρατικής στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργούν οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου.

Όπως αναφέρει η κ. Μαργέτη στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκε σκληρός δίσκος υπολογιστή στον οποίο βρίσκονταν αποθηκευμένες δικογραφίες που χειρίζονταν ως δικηγόρος καθώς και άλλα αρχεία με προσωπικά της δεδομένα. Η σύζυγος του Π. Ηλιόπουλου ζητεί να της αποδοθούν τα κατασχεθέντα εντός πέντε ημερών, επικαλούμενη μεταξύ άλλων το δικηγορικό απόρρητο, τις διατάξεις που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι κατηγορούμενη για την υπόθεση της Χ.Α.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης