Αυτό είναι το σχέδιο Δένδια για την νέα Αστυνομία

Αυτό είναι το σχέδιο Δένδια για την νέα Αστυνομία

Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές - Νίκος Δένδιας: Με αυτό το νομοθέτημα «από-αστυνομικοποιείται» το υπουργείο και αλλάζει συνολικά ο τρόπος λειτουργίας του

Αυτό είναι το σχέδιο Δένδια για την νέα Αστυνομία
Ένα νέο σχέδιο νόμου για τη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας που ουσιαστικά θα κριθεί στην πράξη, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νικός Δένδιας.
Οι επιτελείς ελπίζουν αυτή τη φορά το νέο μοντέλο να αποδώσει αφού και στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για να στηθεί από την αρχή η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που στήθηκαν και ξεστήθηκαν τα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα αλλά και τότε που ο προηγούμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε τη δημιουργία του ελληνικού FBI στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας που όμως δεν έγινε ποτέ. 
Κλείσιμο

Οι αριθμοί και τα στοιχεία δείχνουν ότι επιδιώκεται σε βάθος αναδιοργάνωση αφού καταργούνται 6.700 οργανικές θέσεις αστυφυλάκων, διπλασιάζονται οι δυνάμεις της ΕΚΑΜ ενώ το οργανόγραμμα ουσιαστικά στήνεται από την αρχή. Στο  νέο οργανόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας, οι διοικητικές δομές μειώνονται κατά 43%, συγκεκριμένα από 120 σε 68, σε ένα πιο ευέλικτο, λειτουργικό και καθετοποιημένο μοντέλο. Με το νέο οργανόγραμμα, δημιουργούνται τρεις αυτόνομοι και αυτοτελείς Κλάδοι, ο Κλάδος Τάξης, ο Κλάδος Ασφάλειας και ο Κλάδος Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, οι οποίοι υπάγονται στον Αρχηγό του Σώματος. Το Αρχηγείο μετεξελίσσεται σε μια πιο ευέλικτη δομή, το Επιτελείο, το οποίο χειρίζεται σε κεντρικό επιτελικό επίπεδο τα θέματα διοικητικής φύσεως και υποστηρίζει τους Κλάδους σε θέματα αρμοδιότητάς τους.

Ο κλάδος τάξης έχει αρμοδιότητα σε θέματα γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας, συγκροτείται από τέσσερις Επιτελικές Διευθύνσεις, Γενικής Αστυνόμευσης, Τροχαίας Αστυνόμευσης, Εξυπηρέτησης Πολιτών & Δημοτικής Αστυνομίας και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Υποστήριξης, ενώ υπάγονται σε αυτόν οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και δώδεκα  Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Ο κλάδος Ασφάλειας χειρίζεται θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, συγκροτείται από τέσσερις Επιτελικές Διευθύνσεις Ασφάλειας (Δημόσια και Κρατική), Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Υποστήριξης και υπάγονται σ’ αυτόν οι Κεντρικές Διευθύνσεις Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης,  έξι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας, ενώ από τον Κλάδο εποπτεύεται η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Ο νεοσύστατος Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, έχει ως αποστολή, γενικότερα, τη συντονισμένη και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, συγκροτείται από τέσσερις Επιτελικές Διευθύνσεις, Προστασίας Συνόρων, Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Αλλοδαπών, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης και υπάγονται σ’ αυτόν οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, ενώ συνεργάζεται άμεσα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.ΜΑ.), το οποίο αναβαθμίζεται για τον καλύτερο συντονισμό της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  και των λοιπών Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην επιχειρησιακή διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου.

Οι μειώσεις στις κεντρικές δομές σε σχέση με τις υφιστάμενες, ανέρχονται – εκτός της αστυνομίας -  στο 30% στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο 36% στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων. 

Η νέα δομή του υπουργείου 

Σύμφωνα με τη νέα οργανωτική δομή, το υπουργείο διαρθρώνεται: 

-στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού στην οποία υπάγονται η Διεύθυνση Επιτελικής Υποστήριξης, η Διεύθυνση Έρευνας και Υποδομών και η Διεύθυνση Δημοσιονομικής Διαχείρισης,
-στη Γενική Γραμματεία Δημοσίας Τάξεως, η οποία εποπτεύει την Ελληνική Αστυνομία και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), 
-στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εποπτεύει το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, 
-στις Υπηρεσίες Διαχείρισης της Μετανάστευσης, που περιλαμβάνουν, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α), την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, καθώς και,
στην Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Νέες αρχές λειτουργίας Σωμάτων και Υπηρεσιών: 

-Συστήνονται Διευθύνσεις Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Προϋπολογισμού που καταρτίζουν Πενταετή Στρατηγικά και Επιχειρησιακά Σχέδια και παρακολουθούν την υλοποίηση του προϋπολογισμού κατά Κλάδο και Διεύθυνση, 
-Μετατρέπονται τα Επιτελεία και οι Κεντρικές Υπηρεσίες σε Κέντρα Υποστήριξης και Σχεδιασμού, 
-Μειώνεται ο αριθμός των ιεραρχικών επιπέδων,
-Αντικαθίστανται οι παλιές Διευθύνσεις Προσωπικού από Διευθύνσεις Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, εξατομικεύοντας τις θέσεις εργασίας με τα προσόντα και τις δεξιότητες του προσωπικού. 
Οι στόχοι 

Οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι της μεταρρύθμισης του Υπουργείου και των Φορέων του, είναι: 

-ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και του χαρακτήρα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που έχουν προκριθεί,
-η ριζική αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. 
-η δημιουργία κεντρικού συνδετικού κρίκου του Υπουργείου με τα υπαγόμενα σε αυτό Σώματα και Υπηρεσίες, με τη σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, 
-η οργάνωση σύγχρονων μηχανισμών διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του ασύλου. 

Με τους βασικούς άξονες της αναδιοργάνωσης, επιδιώκεται:

-η μείωση του χρόνου της επιχειρησιακής ανταπόκρισης,
-η δραστική μείωση και καθετοποίηση δομών, εξάλειψη ενδιάμεσων ιεραρχικών επιπέδων και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας,
-η μείωση του λειτουργικού κόστους, 
-η βέλτιστη αξιοποίηση ανθρωπίνων πόρων και αποδέσμευση επιχειρησιακών στελεχών από διοικητικά-γραφειοκρατικά έργα,
-η αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού με προσαρμογή στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, 

Στη νέα οργανωτική δομή της Ελληνικής Αστυνομίας, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελούν πρώτιστο μέλημα. 

Προς αυτή την κατεύθυνση:

-Συστήνονται Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών εντός των Αστυνομικών Τμημάτων, με στόχο την ηλεκτρονική διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών, έτσι ώστε να δημιουργούνται προοπτικές καλύτερης και αμεσότερης επικοινωνίας Ελληνικής Αστυνομίας και πολιτών, με την οικοδόμηση ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία,
-Δημιουργούνται Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.), στην έδρα κάθε διοικητικής Περιφέρειας της χώρας, για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και γενικότερα με τους κοινωνικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος είναι, η αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθώς και η επίλυση χωροταξικών, κοινωνικών και αστυνομικών προβλημάτων.
-Αναβαθμίζεται η εμφανής αστυνόμευση, με την ένταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, ως ειδικής κατηγορίας προσωπικό και την αποδέσμευση αστυνομικών από μη μάχιμες υπηρεσίες, ενισχύονται τα Αστυνομικά Τμήματα και δημιουργείται πλέγμα περιπολιών σε όλη την επικράτεια, με σκοπό την αμεσότερη ανταπόκριση. Θεσμοθετείται η υποχρέωση καθορισμού ποσοτικών και ποιοτικών στόχων ανά Αστυνομικό Τμήμα. 

Οι δηλώσεις του υπουργού κ Νίκου Δένδια

«Πρόκειται για ένα νομοθέτημα, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Και πρόκειται στην πραγματικότητα να ρυθμίσει και την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, δηλαδή, το συνολικό πλέγμα το οποίο αφορά το μεταναστευτικό στην Ελλάδα και κυρίως διαχειρίζεται τις παράνομες μεταναστευτικές ροές», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Δένδιας και επισήμανε πως «με αυτό το νομοθέτημα λοιπόν, ιδρύεται στο Υπουργείο Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, δηλαδή δημιουργείται διοικητικός κορμός στο Υπουργείο».

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός «από-αστυνομικοποιείται» το Υπουργείο και «μετατρέπεται σε ένα πολιτικό Υπουργείο με τις Υπηρεσίες του».

«Η Ελληνική Αστυνομία θα διαρθρώνεται με το καινούργιο σύστημα σε τρεις διακριτούς αυτόνομους, υπογραμμίζω την λέξη αυτόνομους, Κλάδους. Ο ένας είναι ο Κλάδος της Τάξης, ο άλλος είναι ο Κλάδος της Ασφάλειας και ο τρίτος είναι ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων. Επίσης παύει να υπάρχει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Δημιουργείται Επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών αυτόνομων Κλάδων. Πιστεύουμε ότι με την κατάργηση ακόμη των ενδιάμεσων βαθμίδων διευκολύνουμε την ευέλικτη και αποδοτική λειτουργία της. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε πολύ μεγάλες ελπίδες για το Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων που ιδρύουμε και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου των Συνόρων, της Μετανάστευσης και του Ασύλου, σαν μία ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να μπουν στην πατρίδα μας. Έρχομαι τώρα στα θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Καταρχήν, υπάρχει μία τελείως διαφορετική σύλληψη», είπε ακόμη.

«Η Πυροσβεστική μετατρέπεται στον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας της χώρας. Και εκεί αλλάζει η δομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες αρμοδιότητές της. Εκτός αυτού όμως, γίνεται και μία ριζική τομή στην Πυροσβεστική. Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα, το οποίο επίσης θα σας δοθεί σε δύο βασικούς Κλάδους: στον Κλάδο των Επιχειρήσεων, σε όλη της Ελλάδα, και στον Κλάδο Υποστήριξης. Έχουμε συνεπώς τεράστια εξοικονόμηση δομών και στην Πυροσβεστική. Πρέπει να σας πω ότι με το νομοθέτημα αυτό η εξοικονόμηση στον αριθμό των δομών του Υπουργείου, αν θέλετε οι συγχωνεύσεις στον αριθμό των δομών, ξεκινούν απ’ το 30% και φτάνουν το 46-47%. Έχουμε λοιπόν και στην Πυροσβεστική ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση», πρόσθεσε.

«Επίσης, συγχωνεύουμε τα Επιχειρησιακά Κέντρα, ώστε σε κάθε περιφέρεια να μην υπάρχει πολλαπλότητα Επιχειρησιακών Κέντρων, αλλά να υπάρχει ένα Επιχειρησιακό Κέντρο με αρμόδιο τον υπεύθυνο Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος να λειτουργεί και ως συνολικός συντονιστής της αντιμετώπισης των προβλημάτων», κατέληξε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης