Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι η διαδικασία αξιολόγησης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ - Προτείνουν Μονάδες Υγείας ανά καλλικρατικό δήμο


Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως θα ψηφίσει «ναι» στη Μεταρρύθμιση της Υγείας, υπό τον όρο ότι αυτή θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και θα εξασφαλίζει την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΠΦΥ.
 
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για τη μεταρρύθμιση αναφέροντας πως απαιτούνται τουλάχιστον 12 μήνες για την υλοποίησή του –στο κατατεθέν νομοσχέδιο το χρονικό διάστημα είναι συνολικά 8 μήνες.
 
Κλείσιμο
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που ζητούν είναι η διαδικασία αξιολόγησης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Προτείνουν η αξιολόγηση των προσόντων των γιατρών να γίνει βάσει του π.δ. 166/2009, δηλαδή η κατάταξη των υποψηφίων σε βαθμό καταρχάς να γίνει σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους και σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. στ. του ν.3754/2009: Με συνολική υπηρεσία μέχρι 3 έτη στο εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β’. Με συνολική υπηρεσία άνω των 7ετών  στο βαθμό του Επιμελητή Α’. Με συνολική υπηρεσία άνω των 15 ετών στο βαθμό του Διευθυντή.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι γιατροί του πρώην ΙΚΑ έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 έτη, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προτείνεται η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να ενταχθούν –και κυρίως να πληρωθούν- στο νέο σύστημα ως διευθυντές.
Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης των ιατρών , σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αυτά πρέπει να είναι η προϋπηρεσία με συντελεστή βαρύτητας 40%, η επιστημονική δραστηριότητα με συντελεστή βαρύτητας 30% και η εκπαιδευτική δραστηριότητα με 30%.
 
Μονάδες Υγείας ανά καλλικρατικό δήμο

 Επίσης, προτείνουν τη δημιουργία Μονάδων Υγείας ΠΦΥ –σημειώνεται ότι η βασική δεξαμενή αυτών θα είναι είτε Κέντρα Υγείας είτε Πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ είτε νομαρχιακές μονάδες υγείας- που να καλύπτουν τα όρια των καλλικρατικών δήμων και όχι αορίστως τις ανάγκες της Υγειονομικής Περιφέρειας. Ζητούν επίσης η λειτουργία των Μονάδων Υγείας να κρίνεται κατά περίπτωση, εάν θα είναι 24ωρη ή με διευρυμένο ωράριο.
 
Προτείνουν επίσης, στη λογική της συμπλήρωσης των κενών της μεταρρύθμισης, όπως χαρακτήρισε τις προτάσεις ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τη δημιουργία ηλεκτρονικού ατομικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή καθώς τη διεύρυνση των ειδικοτήτων που θα καλύπτουν τους πολίτες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, γενικοί ιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι θα αποτελούν τον βασικό κορμό των οικογενειακών γιατρών, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν την ένταξη και των γυναικολόγων.
 
Σε ό,τι αφορά τους οδοντιάτρους του ΕΟΠΥΥ εισηγούνται επίσης να τελούν υπό… καθεστώς προστασίας στην μετά ΕΟΠΥΥ εποχή, προτείνοντας ότι όσοι δεν επιλέξουν το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στον νέο φορέα να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις ως ιδιώτες κατά προτεραιότητα και με τριετή διάρκεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης