Οδοιπορικό στις αναξιοποίητες εγκαταστάσεις της ΕΒΟ Αιγίου

Οδοιπορικό στις αναξιοποίητες εγκαταστάσεις της ΕΒΟ Αιγίου

Οι εργαζόμενοι ανοίγουν τις πύλες του και εκθέτουν την μακρά κατασκευαστική ιστορία του

Οδοιπορικό στις αναξιοποίητες εγκαταστάσεις της ΕΒΟ Αιγίου
Hταν φθινόπωρο του 1977 όταν επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή το εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο άνοιγε τις πύλες του φέρνοντας μια νέα εποχή για το Αίγιο, την Αχαΐα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα... αφού πέρα από τα πολιτικά «παιχνίδια» που ανά καιρούς έχουν διαδραματιστεί εις βάρος της Αμυντικής Βιομηχανίας, οι εγκαταστάσεις του Αιγίου αποτελούν ένα πραγματικό «διαμάντι» που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού Κράτους...

Πέρασαν 36 ολόκληρα χρόνια, με την ΕΒΟ Αιγίου να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους «αιμοδότες» για την τοπική οικονομία αφού χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι που πέρασαν όλ`αυτά τα χρόνια από τις εγκαταστάσεις της, είτε ως μόνιμοι είτε ως συμβασιούχοι, είτε «ενοικιαζόμενοι», και σήμερα το εργοστάσιο της ΕΒΟ κινδυνεύει με «λουκέτο», κάτι που εάν τελικά γίνει θα είναι ένα πραγματικό έγκλημα σε βάρος όχι μόνο των λιγοστών πλέον... απομεινάντων εργαζομένων (σημείο των καιρών...) αλλά εις βάρος του ελληνικού λαού! Εις βάρος του ελληνικού Κράτους!

Κλείσιμο
Ο «Ημερήσιος της Αχαΐας» παρακολουθώντας πάντα στενά τα όσα διαδραματίζονται σε εθνικό επίπεδο και τις πράγματι φιλότιμες σήμερα... κυβερνητικές προσπάθειες για την διάσωση της Αμυντικής Βιομηχανίας επιχειρεί μέσα από ένα σύντομο «οδοιπορικό» -με την βοήθεια του Σωματείου Εργαζομένων- να δώσει μια συνοπτική «χαρτογράφηση» του εργοστασίου του Αιγίου, ενός εργοστασίου πρότυπο όσον αφορά τον εξοπλισμό του και τις δυνατότητες παραγωγής. Ενός εργοστασίου με μακρά ιστορία και «περγαμηνές» στην κατασκευή οπλικών συστημάτων που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Κι είναι απορροίας άξιο ποιος ιθύνων νους... θα επέλεγε το «λουκέτο» από την αξιοποίηση για μια βιομηχανική μονάδα που εάν αξιοποιηθεί θα μπορούσε να επιφέρει κέρδη, κύρος και ανάπτυξη επί της ουσίας για την Αμυντική Βιομηχανία. Ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει το εργοστάσιο του Αιγίου στην Ανάπτυξη της Βιομηχανίας της χώρας είναι ασύλληπτα μεγάλος και σε καμιά περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δε θα πρέπει να αφήσει να χαθεί... αυτή η ευκαιρία.



Μακρά ιστορία με προδιαγραφές για λαμπρό μέλλον
Το Εργοστάσιο του Αιγίου που ιδρύθηκε το 1977 με πρωταρχικό σκοπό τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με το τυφέκιο G3, ενσωματώνει πλέον τεχνολογικές- παραγωγικές εξειδικεύσεις μοναδικές στην Χώρα μας και αναγνωρίσιμες διεθνώς στην αγορά του αμυντικού υλικού. Οι εξειδικεύσεις αυτές, απόρροια της πολύχρονης απασχόλησης των εργαζόμενων, βρίσκονται σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής- ανάπτυξης- εφοδιασμού- υποστηρικτικών εργασιών.

Η συσσώρευση των τεχνολογικών- παραγωγικών εξειδικεύσεων έγινε διαχρονικά, σε σημαντικό βαθμό, με ενδογενή ανάπτυξη- παραγωγή μερών οπλικών συστημάτων/ πυρομαχικών ή και ολοκληρωμένων προϊόντων. Συγκεκριμένα με τη γρήγορη αφομοίωση της τεχνογνωσίας και την απόκτηση εμπειρίας προχώρησε στη μελέτη και ανάπτυξη νέων προϊόντων όπως όλμοι 81& 120 mm, τρίποδες, δίποδες, ξιφολόγχες, βάσεις στήριξης διαφόρων τύπων πολυβόλων (για πλοία, οχήματα, ελικόπτερα), μετατροπή- εκσυγχρονισμός πολυβόλου Browning 0.50 (σύστημα ΤΑΚ), κάννες πυροβόλων 20 & 30 mm καθώς επίσης και πυρομαχικά 30 mm ARTEMIS & DEFA.

Επιπλέον με συμπαραγωγές ξένων και Ελληνικών εταιρειών παρήχθησαν όλ`αυτά τα χρόνια πολυβομβιδοβόλα GMG 40mm, πιστόλια USP Standard 9 mm, όλμοι 60 mm, υποπολυβόλα MP5A3, πολυβόλα MG3, οπλοπολυβόλα HK11, διόπτρες και βάσεις διοπτρών…. Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι από το εργοστάσιο του Αιγίου ξεκίνησε η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου Αντιαεροπορικού συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ, το 1980 που απασχόλησε το σύνολο των εργοστασίων της πρώην ΕΒΟ μέχρι περίπου το 2000.



Πρωτοποριακός εξοπλισμός 15 εκατομμυρίων ευρώ έφερε εκσυγχρονισμό

Στον μηχανολογικό εξοπλισμό του Εργοστασίου που αριθμεί 530 μηχανές, προστέθηκαν από το 2008, 33 μηχανές νέας τεχνολογίας, κόστους 14,5 εκατ. ευρώ, με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μείωση χρόνου κατεργασίας και αύξηση ποιότητα των κατεργαζόμενων εξαρτημάτων, συμβάλλοντας δραστικά στην ευελιξία της παραγωγής. Μηχανές που δίνουν τη δυνατότητα ψυχρής σφυρηλάτησης, επεξεργασία μετάλλων με λέιζερ και δυνατότητες που οι εργαζόμενοι παρομοιάζουν με «λεπτή χειρουργική» για την κατασκευή οπλικών συστημάτων.

Μετά την εγκατάσταση πρόσφατα ηλεκτρονικού συστήματος φύλαξης, αποτελούμενο από 29 κάμερες που καλύπτουν όλη την περίφραξη και τους εξωτερικούς χώρους, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανανέωσε το πιστοποιητικό βιομηχανικής ασφάλειας του Εργοστασίου. Το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο για να συμμετέχει η Εταιρεία σε διαγωνισμούς.

Τέσσερις συμβάσεις αξίας 18 εκατ. ευρώ σε... εξέλιξη
Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα συμβατικές υποχρεώσεις προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι οποίες αφορούν την παραγωγή 790 πολυβόλων ΜΙΝΙΜΙ διαμέτρου 5,56, 84 όλμων 81mm, 600 πολυβόλων BROWNING 0,50 (ΤΑΚ) και 17000 βλημάτων ARACHE, συνολικής αξίας 18 εκατ.€. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν οι μηχανές βάλουν σήμερα μπροστά έχουν τη δυνατότητα παραγωγής προκειμένου να προχωρήσει η παράδοση των συγκεκριμένων παραγγελιών μέχρις ότου έρθουν... νέες.

Στο Εργοστάσιο του Αιγίου τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκε σημαντικά το λειτουργικό κόστος σε ποσοστό 51,23% (Φυσικά σε αυτή τη μείωση συνέβαλε η σημαντική μείωση των μισθών από τον 11/2010 σε ποσοστό πάνω από 40% καθώς επίσης και η μείωση εξόδων σε ποσοστό 63%).

Συνοπτικά θα λέγαμε ότι, το Εργοστάσιο του Αιγίου είναι ένα σύγχρονο εργοστάσιο με εξελιγμένο προσωπικό που διοχετεύει στα Γενικά Επιτελεία συμβατικά οπλικά συστήματα της τρέχουσας τεχνολογίας. Η δύναμη αυτή σε συνδυασμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί σταθερά το βασικό και ανυπέρβλητο εμπόδιο ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή ενάντια στη χώρα μας. Επιπρόσθετα αποτελεί βασικό κύτταρο ζωής για την τοπική κοινωνία και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας καθώς συμπεριλαμβάνεται στα τελευταία ψήγματα βαριάς βιομηχανίας που υφίστανται επί του παρόντος στην Ελλάδα.

Εχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκεια μια οικονομικής κρίσης δημιουργούνται νέες ευκαιρίες, ενώ αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι μέτριοι.
Επιβιώνουν αυτοί που επιδεικνύουν δημιουργικότητα, ποιότητα, πρωτοπορία, εξωστρέφεια, ευελιξία αλλά και υπομονή. Και φυσικά χρειάζεται προνοητικότητα από τους ιθύνοντες για να μην «γκρεμιστεί» ότι με θυσίες εδώ και δεκαετίες έχει επιτευχθεί...



Οι εργαζόμενοι απαιτούν έμπρακτη συγνώμη
Με ψήφισμα η Γενική Συνέλευση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) Αιγίου καταγγέλλει την κυβέρνηση για το έγκλημα που συντελείται με το κλείσιμο της εταιρείας, όταν μάλιστα το εργοστάσιο παράγει όλμους και τακ, δύο προϊόντα που μελετηθήκαν, αναπτυχτήκαν, πιστοποιηθήκαν και κατασκευάζονται από το ίδιο το εργοστάσιο. Παράλληλα ανακοινώνουν ότι από σήμερα ανοίγουν μία διαρκή έκθεση στο χώρο του εργοστασίου, όπου τα κόμματα, τα σωματεία και επιστημονικοί φορείς θα μπορούν να δουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου και τις παραγωγικές του δυνατότητες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης