Με μαζική παραίτηση απειλούν οι δήμαρχοι

Με μαζική παραίτηση απειλούν οι δήμαρχοι

Οι δήμοι θα είναι κλειστοί μέχρι και την Τετάρτη, αντιδρώντας στο καθεστώς κινητικότητας και την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας

Με μαζική παραίτηση απειλούν οι δήμαρχοι
Έκρυθμη πλέον χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους υπαλλήλους των δήμων και των περιφερειών να βρίσκονται σε απεργία μέχρι την Τετάρτη και τους δημάρχους να απειλούν με συντονισμένη παραίτησή των δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η συνάντηση των εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, αντί να αλλάξει το κλίμα φαίνεται να το επιδείνωσε. Οι εκπρόσωποι των δημάρχων είχαν τη Δευτέρα ξεχωριστές συναντήσεις, μία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλη με τους υπουργός κ.κ. Στουρνάρα Μητσοτάκη και Μιχελάκη. Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φαίνεται να δεσμεύτηκε να παρέμβει στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να συζητηθούν εκ νέου τα αιτήματά τους που αφορούν στο Παρατηρητήριο των δήμων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Κλείσιμο
Με τα ίδια αιτήματα οι δήμαρχοι προσήλθαν λίγο αργότερα σε σύσκεψη με τους υπουργούς. Όμως εκεί η συνάντηση πυροδοτήθηκε από μια αποστροφή στο λόγο του εκπρόσωπου του υπουργείου Οικονομικών στο Παρατηρητήριο κ. Ανδρέα Κατσαρού. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης είπε: «γιατί συνομιλούμε με τους Ταλιμπάν της αυτοδιοίκησης;». Η φράση αυτή ανάγκασε τους δημάρχους να αποχωρήσουν από τη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες τη στιγμή της έντασης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης είχε αποχωρήσει για να παραβρίσκεται στη Βουλή.

Βασικό αίτημα των δημάρχων είναι να παραληφθεί η διάταξη που προβλέπει ποινικές διώξεις για τους δημοτικούς άρχοντες, οι οποίοι δεν τηρούν τις προθεσμίες κατάθεσης μηνιαίου ισολογισμού. Επίσης η ΚΕΔΕ έχει ενστάσεις όσον αφορά στις διατάξεις υποβολής οικονομικών στοιχείων των δήμων στο Παρατηρητήριο, το οποίο θα ελέγχεται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Το επιχείρημα των δημάρχων είναι ότι δεν υπάρχει η υποδομή για την κατάρτιση μηνιαίων ισολογισμών, μιας και το προηγούμενο μέτρο των τριμηνιαίων αναφορών οικονομικών στοιχείων είχε αποδειχθεί στην πράξη μη εφαρμόσιμο.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόκειται να συμμετέχουν στη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΕΣΕΕ και συμμετοχή των εργαζομένων στη συλλαλητήριο την Τρίτη το βράδυ.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης