Μεθόδευση για να μην διώκονται τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Μεθόδευση για να μην διώκονται τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Ο κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος εγκαλεί το υπουργείο Οικονομικών

Μεθόδευση για να μην διώκονται τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΣΑ
Για σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν το ακαταδίωκτο σε μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τις γνωμοδοτήσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνουν, εγκαλεί το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το υπουργείο επιχειρεί να κατοχυρώσει νομοθετικά το ακαταδίωκτο και των μελών του ΝΣΚ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα για τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η κατοχύρωση δε του ακαταδίωκτου επέρχεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, με το άρθρο 37 του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ, Θέματα κρατικών ενισχύσεων, ΕΛΤΕ, Αναμόρφωση Οργανισμού ΝΣΚ, και άλλες διατάξεις».

«Επιχειρείται να παρασχεθεί "ασυλία" στα μέλη ενός διοικητικού οργάνου, το οποία πρωτοστάτησαν, μεταξύ άλλων, στην παροχή γνωμοδοτήσεων σχετικά με τη σύναψη του Μνημονίου, τη συμφωνία του Προγράμματος Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) και άλλες εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Κλείσιμο
Και προσθέτει: «Το ΝΣΚ δεν αποτελεί καν ανεξάρτητη αρχή, ώστε να νοείται, εν προκειμένω, οποιαδήποτε ανάλογη νομική μεταχείριση των μελών του σε σχέση με τα μέλη του Συνηγόρου του Πολίτη».

Κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του: «Η παροχή δυνατότητας σε οποιονδήποτε να διαπράττει κάθε είδους παράνομες πράξεις, τόσο σε βάρος του Δημοσίου όσο και σε βάρος απλών πολιτών, και να μη λογοδοτεί ενώπιον κανενός, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδης για μία δημοκρατική κοινωνία».

»Δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά να συζητάμε για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της άρση των προνομίων σχετικά με τους περιορισμούς στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά πολιτικών προσώπων και από την άλλη πλευρά αντίστοιχοι περιορισμοί να επεκτείνονται σε πάσης φύσεως "εκλεκτούς" της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας».

»Ως γνωστόν, αυτό λ.χ. συνέβη πρόσφατα και με την απαλλαγή από κάθε ευθύνη των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, αλλά και των στελεχών της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος για την απόφαση συμμετοχής του Κοινού Κεφαλαίου των ΝΠΔΔ και των Ασφαλιστικών Φορέων σε πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, ή άλλης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, κατ’ εφαρμογή προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους (άρθρο 3 παρ. 8, 9 και 10 Ν. 4046/2012, όπως ισχύει)».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ καλεί τέλος την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση από το νομοσχέδιο ή να καταψηφιστεί από τη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνει, η ρύθμιση δεν θα πρέπει να τύχει εφαρμογής από τα ελληνικά δικαστήρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης