Τα «μαζεύει» η Κονιόρδου: Δεν είχα στοιχεία για τα διατηρητέα του Ελληνικού

Τα «μαζεύει» η Κονιόρδου: Δεν είχα στοιχεία για τα διατηρητέα του Ελληνικού

Η υπ. Πολιτισμού μετά το σάλο που δημιουργήθηκε ανακαλεί την επιστολή της με την οποία ζητούσε την αναπομπή της αρχικής απόφασης που έκρινε διατηρητέο μόνο ένα από τα τρία κτήρια του παλαιού αεροδρομίου

Τα «μαζεύει» η Κονιόρδου: Δεν είχα στοιχεία για τα διατηρητέα του Ελληνικού
Τα μαζεύει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για
τη νέα «τρικλοποδιά» στην επένδυση του Ελληνικού μετά το σάλο που προκλήθηκε από το γεγονός ότι με έγγραφό της ζητούσε την αναπομπή της κρίσης για τρία κτήρια του παλαιού αεροδρομίου ως διατηρητέα.

Με νεώτερη ανακοίνωσή της και μετά την αποκάλυψη της επιστολής της από τις 13 Απριλίου για το θέμα, η κυρία Κονιόρδου λέει τώρα ότι «ύστερα από ενδελεχή έλεγχο» έγινε αντιληπτό ότι «δεν υπάρχουν νέα στοιχεία» που να δικαιολογούν την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων.

Ομολογεί, ακόμα, ότι η απόφασή της ήταν τελείως αβάσιμη καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «δεν αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος».

Κλείσιμο
Τα νέα προσκόμματα στην επένδυση των 8 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 90.000 νέες θέσεις εργασίας αποκάλυψε η Καθημερινή φέρνοντας στο φως την επιστολή της κυρίας Κονιόρδου στο ΚΣΝΜ αποδεχόμενη εν μέρει τις ενστάσεις της «Επιτροπής Αγώνα» για το Ελληνικό ενώ στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου είχε κριθεί διατηρητέο μόνο ένα κτήριο.

Έτσι, πλέον, η υπουργός Πολιτισμού συντάσσεται με την αρχική απόφαση του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, διατηρητέο είναι μόνο το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού και όχι ο παλαιός Πύργου Ελέγχου και ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που σήμερα στεγάζει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ έχει ως εξής:

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος. 
Υπενθυμίζεται ότι μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων. Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών. 
Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτηρίων νεώτερων των 100 ετών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης