Γιατί η άνοδος του πληθωρισμού απομακρύνει την Ελλάδα από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Γιατί η άνοδος του πληθωρισμού απομακρύνει την Ελλάδα από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Το QE θα σταματήσει όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φτάσει στο 2% - Τώρα κυμαίνεται στο 1,8%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 1,2% έπειτα από 45 μήνες συνεχούς μείωσης

Γιατί η άνοδος του πληθωρισμού απομακρύνει την Ελλάδα από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ
Πέρα από την εμπλοκή στην αξιολόγηση, η νέα απειλή για την ένταξη και τη διάρκεια παραμονής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκύπτει από την άνοδο του πληθωρισμού. 

Η αργόσυρτη διαδικασία στις επαφές με τους Θεσμούς απομακρύνει την πιθανότητα ένταξης της Ελλάδας στο QE κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου. Αν χαθεί και αυτή η ημερομηνία, η Ευρωτράπεζα θα αποφασίσει εκ νέου για τη νομισματική πολιτική στις 27 Απριλίου, έντεκα ημέρες μετά το Πάσχα. 

Όμως εκτός από την αξιολόγηση και την έκθεση του ΔΝΤ
για το χρέος, πηγή ανησυχίας αποτελεί πια και η άνοδος του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ ο οποίος πλησιάζει στον στόχο του 2% που έχει θέσει Μάριο Ντράγκι
Κλείσιμο


Στην Ελλάδα ο παράγων πληθωρισμός επανήλθε χθες στο προσκήνιο καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο ύστερα από 45 μήνες συνεχούς μείωσης και μετά από μηδενική μεταβολή τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
Σημαίνει αυτό ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην προλάβει το QE λόγω πληθωρισμού;

Για την ώρα ο βασικός κίνδυνος είναι ο «κόφτης», η μείωση και όχι (ακόμη) η πλήρης αναστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε στο 1,8% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, κινήθηκε δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 2013 ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι τον τοποθετούσαν στο 1,5%.
 
Η εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιέσεις για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ισχυρά μέλη της ΕΕ που επηρεάζουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ανησυχούν και να πιέζουν για τη μείωση του QE. Πρώτη απ' όλους η Γερμανία όπου ο πληθωρισμός έφτασε τον Ιανουάριο στο 1,9%. Στην Ισπανία σκαρφάλωσε τον ίδιο μήνα στο 3%. 

Για την ώρα ο Μάριο Ντράγκι εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμη ασθενείς και θέλει να είναι απολύτως σίγουρος για την τάση που διαμορφώνεται πριν λάβει τις αποφάσεις του. Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ θα επανεξετάσουν την κατάσταση τον Μάρτιο και έχουν τα μάτια τους στραμμένα κυρίως στον δομικό πληθωρισμό (εξαιρεί την ενέργεια και τα ακατέργαστα τρόφιμα) ο οποίος παρέμεινε τον Ιανουάριο στο 0,9% σε ετήσια βάση.   

Το QE παρατάθηκε ως τα τέλη του 2017 αλλά ο μηνιαίος ρυθμός αγοράς ομολόγων και τίτλων επιβραδύνεται. Από τα 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, από τον Απρίλιο θα περιοριστεί στα 60 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις για την παράταση ή μη του προγράμματος και το 2018 δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η έκβαση έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία και οι οιωνοί από την άνοδο του πληθωρισμού και τις πιέσεις των Γερμανών δεν είναι καλοί. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης