Eurogroup: Χωρίς δόση αλλά με πολύ Ελλάδα στο «μενού»

Eurogroup: Χωρίς δόση αλλά με πολύ Ελλάδα στο «μενού»

Και η ΕΛΣΤΑΤ στο τραπέζι, αν και δεν είναι επισήμως στην ατζέντα, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο 

Eurogroup: Χωρίς δόση αλλά με πολύ Ελλάδα στο «μενού»
Ένα Eurogroup χωρίς μεγάλες αποφάσεις και σίγουρα χωρίς την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους 2,8 δισ., αλλά με προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για το τι μέλλει να έρθει για την ελληνική οικονομία τον χειμώνα αναμένει ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Τι προβλέπει το "μενού" των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης
Κλείσιμο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης των υπουργών της Ευρωζώνης στις 9 Σεπτεμβρίου, αρχικά θα γίνει μια συζήτηση για την Ελλάδα, και θα παρουσιαστεί η κατάσταση της οικονομίας, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι στα 15 προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά μέτωπα, ιδιαίτερα στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, τη διοίκηση των τραπεζών και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ενώ θα υπάρξει και στο τέλος μια συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το που πρέπει να δοθεί προσοχή.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα, έτσι ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η προεργασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για τώρα
Πάντως, ο αξιωματούχος δεν βλέπει προς το παρόν πρόβλημα με τη ρευστότητα της Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχουν σύντομα μεγάλες ανάγκες εξόδων από την κυβέρνηση και υπάρχει χρόνος για την εκταμίευση της υποδόσης, αρκεί φυσικά να ολοκληρωθούν και τα προαπαιτούμενα.

Πιο αναλυτικά, η προθεσμία που είχε συμφωνηθεί για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ήταν τα μέσα του Σεπτεμβρίου, η 15η του μηνός δηλαδή. Ο αξιωματούχος, χάρη στην διαθέσιμη ρευστότητα κεφαλαίων του ελληνικού κράτους δεν φοβάται μια μικρή καθυστέρηση, μέχρι για παράδειγμα το τέλος του μήνα, καθώς κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ως τότε.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει όμως η ίδια πηγή, λέγοντας πως σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και προχωρήσουμε σε ένα παρατεταμένο πλαίσιο αβεβαιότητας, τότε η ελληνική οικονομία θα έχει σοβαρά προβλήματα καθώς η ρευστότητα τελειώνει τον Οκτώβριο.

Και η ΕΛΣΤΑΤ στη συζήτηση
Αν και δεν είναι επισήμως στο πρόγραμμα της συζήτησης, το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ θα τεθεί στο τραπέζι, εκτιμά η ίδια πηγή, λέγοντας πως «δεδομένης της έκτασης που έχει λάβει το θέμα, αν και δεν βρίσκεται στην ατζέντα, δεν θα απέκλεισε σε καμία περίπτωση την πιθανότητα να αναφερθούν στο ζήτημα αυτό ΥΠΟΙΚ άλλων κρατών μελών».

Αναφορικά με το ζήτημα των εσόδων τα οποία υπέστησαν καθίζηση του τελευταίους μήνες, τόνισε πως παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως καθώς υφίσταται σημαντική δυσκολία στον υπολογισμό των εσόδων λόγω των απρόβλεπτων παραγόντων, πρέπει να κάνουμε υπομονή.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που παραμένουν προβληματικό κομμάτι της αξιολόγησης, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πως οι Βρυξέλλες «έχουν εκπλαγεί» με κάποιες από τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης προβληματισμός υπάρχει στις Βρυξέλλες για την πορεία της στελέχωσης του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο δεν έχουν επιλεγεί ακόμα οι κατάλληλοι υπάλληλοι και συνεπώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμα.

Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κατά πόσο θα συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ο ανώτερος εκπρόσωπος της Ευρωζώνης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγησης, η οποία όπως ανέφερε δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς έχει αρκετά προβληματικά κομμάτια (όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και συμβάσεων) και έπειτα το ΔΣ του ΔΝΤ θα λάβει μια απόφαση για την συμμετοχή του ή όχι στο ταμείο.

Αυτό συμβαίνει διότι με τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου 2016 στο Άμστερνταμ (με παρούσα και την Κριστίν Λαγκάρντ), μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, και το ΔΝΤ θα μπορεί τότε να συντάξει μια αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και να αποφασίσει για την συμμετοχή του.

Πάντως ο ανώτερος αξιωματούχος βλέπει «αρκετή καλή θέληση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» για συνέχιση της προόδου και κλείσιμο των ανοιχτών μετώπων, πριν εμφανιστούν μεγάλα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης