«Καμπανάκι» στο ΥΠΟΙΚ για την πτώση των φορολογικών εσόδων

«Καμπανάκι» στο ΥΠΟΙΚ για την πτώση των φορολογικών εσόδων

Μήνας-ορόσημο ο Ιούλιος με τις εισπράξεις να εμφανίζουν έλλειμμα 0,5 δισ. ευρώ – Προσπαθεί να καθησυχάσει αλλά δεν πείθει ο Ευκ. Τσακαλώτος 

«Καμπανάκι» στο ΥΠΟΙΚ για την πτώση των φορολογικών εσόδων
Η «βουτιά» 0,5 δισ. ευρώ στις φορολογικές εισπράξεις και μάλιστα βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, για τον Ιούλιο, μπορεί να μην ανησυχεί -όπως τουλάχιστον δήλωσαν πηγές – το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα καμπανάκι και μάλιστα με οξύ ήχο για το υπουργείο Οικονομικών.

Φυσικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν πρόκειται να το παραδεχθεί δημοσίως, μη διστάζοντας, μάλιστα, να δηλώσει – κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής – ότι δεν θα υπάρξει ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο συμπληρωματικό μνημόνιο. Προφανώς ο κ. Τσακαλώτος ευελπιστεί ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων – πιθανώς με κάποιο μαγικό τρόπο οι φορολογούμενοι θα βρουν χρήματα – και ως εκ τούτου θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο.
Εντελώς διαφορετική άποψη εκφράζουν, όμως, παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι τονίζουν ότι ο Ιούλιος είναι ένας μήνας-ορόσημο, καθώς ήταν αυτός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και ως εκ τούτου μπορεί να αποκαλύψει την «τάση» που θα επικρατήσει και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Κλείσιμο

Ταυτόχρονα ήταν ο πρώτος μήνας στον οποίο επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνταν να αποδώσουν τον νέο αυξημένο ΦΠΑ του 24% (από 23% που ήταν πριν).

Εάν, δε, η πορεία των φορολογικών εσόδων του περασμένου μήνα εξετασθεί σε ορίζοντα 2ετίας, τότε ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει πραγματικά να αρχίσει να ανησυχεί -και πολύ περισσότερο οι φορολογούμενοι – καθώς κατέγραψαν μείωση 3,5% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του Ιουλίου του 2014.

Ταυτόχρονα οσονούπω καταφθάνει ο «καυτός» και επί φορολογικών θεμάτων Σεπτέμβριος, όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση του αυξημένου ΕΝΦΙΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης