Επιμένει το ΔΝΤ για το χρέος: Υπάρχουν όρια στον πόνο της λιτότητας

Επιμένει το ΔΝΤ για το χρέος: Υπάρχουν όρια στον πόνο της λιτότητας

Καλεί τους Ευρωπαίους δανειστές της Αθήνας να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Επιμένει το ΔΝΤ για το χρέος: Υπάρχουν όρια στον πόνο της λιτότητας
Επιμένει στη διευθέτηση ή τη μείωση του ελληνικού χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το καλεί τους Ευρωπαίους να βρουν μια οριστική λύση για το θέμα και να αναλάβουν μέρος του «πόνου» της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ,  Μορίς Όμπστφελντ, υπογράμμισε πως «υπάρχουν όρια στον πόνο που οι οικονομίες μπορούν ή πρέπει να αντέξουν και έτσι σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε διευθέτηση χρέους ή μείωση του χρέους» κάτι που όπως τόνισε, «απαιτεί οι πιστωτές να αναλάβουν μέρος του κόστους της προσαρμογής».

Κλείσιμο
«Σε ειδικά δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε αναδιάρθρωση του χρέους ή μείωση του χρέους, που απαιτεί πιστωτές να σηκώσουν μέρος του κόστους προσαρμογής. Αυτή είναι η προσέγγιση που αυτή τη στιγμή συστήνουμε για την Ελλάδα», τόνισε, καλώντας τους Ευρωπαίους δανειστές της Αθήνας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Οι κυβερνήσεις απλώς θα πρέπει να ζουν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους σε μακροπρόθεσμη βάση ή να αντιμετωπίσουν κάποιου είδους πτώχευση, που κανονικά έχει μεγάλο κόστος για τους πολίτες τους, ειδικά τους πιο φτωχούς», σημείωσε, τονίζοντας πως «αυτό είναι γεγονός, όχι ιδεολογική θέση».

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, είπε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον «σταθερά στην ατζέντα» όλων των πλευρών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη σε θέση να πει ότι συμμετέχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

«Αυτό θα το δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς όταν και το Ταμείο θα καταρτίσει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται έως το τέλος του Μνημονίου.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης