Ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ χωρίς την έγκριση της Βουλής;

Ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ χωρίς την έγκριση της Βουλής;

Καταγγελία Σταϊκούρα: Μελλοντικά, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, δύναται να μεταβιβαστούν στο ταμείο, απλώς και μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών

Ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ χωρίς την έγκριση της Βουλής;
Στην «κερκόπορτα» που δημιουργεί το πολυνομοσχέδιο για εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας αλλά και στην νέα καταιγίδα φόρων εστιάζει η αντιπολίτευση τα βέλη της κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων στην Ολομέλεια διογκώνοντας την διάχυτη αμηχανία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
που πλέον καταφεύγουν σε σχεδόν σπαραξικάρδιες τοποθετήσεις για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους.

Κλείσιμο
Απέναντι στο επερχόμενο κύμα αποκρατικοποιήσεων που «ζαλίζει» την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να στήσει πρόσχωμα υποσχέσεων περι οριστικής διευθέτησης του χρέους που θα επιτρέψει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη αλλά και την σταδιακή «απαγκίστρωση» από τα επώδυνα μέτρα που σήμερα ψηφίζονται.

Ωστόσο, το ήδη επιβαρυμένο κλίμα ήρθε να ενισχύσει η καταγγελία του εισηγητή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα που είπε ότι «τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στο νέο ταμείο δεν είναι απολύτως σαφή… Μάλιστα, μελλοντικά, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, δύναται να μεταβιβαστούν στο ταμείο, απλώς και μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμα και η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ - που σήμερα δεν βρίσκεται στον κατάλογο με τις έξι ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερ-ταμείο - μπορούν να περάσουν στο μέλλον με απλή υπουργική απόφαση, χωρίς την έγκριση της Βουλής.  

Τις καταγγελίες μάλιστα ήρθαν να επιβεβαιώσουν άμεσα ή έμμεσα υπουργοί της κυβέρνησης. Αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται με νόμο. Η εμπλοκή του κοινοβουλίου ή η ενασχόλησή του με συμβάσεις ιδιωτικοποίησης δεν εμπίπτει στο καταστατικό κύριο έργο της Βουλής κατά το Σύνταγμα. Η σύμβαση είναι διοικητική πράξη και δεν εντάσσεται στο Σύνταγμα». Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης είπε «Δεν θέλω να πουληθούν μετοχές της ΕΥΔΑΠ αλλά εξασφαλίσαμε ότι το 51% θα παραμείνει στο Δημόσιο» για να προσθέσει «προτιμώ να πουληθεί μια μετοχή της ΔΕΗ από το να πουληθεί μια μονάδα της».

Χρ. Σταϊκούρας: Στα 9 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της κυβέρνησης

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι τα συνολικά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  που περιορίζονται κυρίως  σε φόρους και αύξηση εισφορών, ανέρχονται πλέον σε 9 δισ. ευρώ οδηγώντας «σε πλήρες στέγνωμα την οικονομία, δυναμιτίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης, «σκοτώνοντας» ότι παραγωγικό έχει απομείνει, φτωχοποιώντας περαιτέρω την κοινωνία».

Ο ίδιος είπε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις επέρχονται  αυξήσεις σε 21 φόρους που που γίνονται τουλάχιστον 30 σε σχέση με το τι έχει ψηφιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Αναφορικά με το υπερ – ταμείο είπε «ιδρύετε ένα νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Πρόκειται για πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας, για διάστημα ενός αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία».

«Το Ταμείο έχει διάρκεια 99 ετών, πολύ πέρα και από τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας» σημείωσε για να υπενθυμίσει όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.  «Δεν τίθεται «οροφή» στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που το ταμείο θα αξιοποιεί και θα ρευστοποιεί.  Στο 3ο Μνημόνιο υπήρχε τουλάχιστον η πρόβλεψη για 50 δισ. ευρώ. Σήμερα, τέτοια πρόβλεψη δεν υφίσταται» ειπε σε άλλο σημείο.

Λοβέρδος: Με την Τσακαλωτειάδα γυρίσατε από τη διαπραγμάτευση σαν «les sans culottes»

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση ξεκίνησε με  ένταση και ένσταση για την Συνταγματικότητα του υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και του περίφημου «κόφτη».

Οι ενστάσεις τέθηκαν από την πλευρά της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» με τον Ανδρέα Λοβέρδο να επισημαίνει προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «μας λέγατε προδότες, ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει αποκαλέσει τον τότε πρωθυπουργό Πινοσέτ και Τσολάκογλου. Εσείς σήμερα αισθάνεστε καλά στα έδρανά σας με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας;», ενώ προς τους υπουργούς είπε: «Μετά την περσινή Βαρουφακειάδα και Τσακαλωτειάδα, από Οκτώβριο και μετά, κατάπιατε αμάσητα όσα σας σερβίρισαν. Γυρίσατε από τη διαπραγμάτευση σαν les sans culottes, όχι όμως με την έννοια που έχει ο όρος στα Γαλλικά».

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι θίγεται η «εθνική και λαϊκή κυριαρχία» από την νομοθετική εξουσία και εξήγησε αναφορικά με το υπερ-ταμείο «καλούμαστε να ψηφίσουμε την υπερ-εταιρία που θα είναι εκτός δημοσίου». «Στην εταιρία αυτή δίνετε όλη την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και με έναν τρόπο που η κυβέρνηση όπως φάνηκε δεν είχε συνειδητοποιήσει. Η διοίκηση της εταιρίας θα αποτελείται από Έλληνες και ξένους δανειστές χωρίς εγγυήσεις και χωρίς τον έλεγχο της Βουλής», είπε. «Ρυθμίζεται η ντροπή να μην υπάρχει παρέμβαση του κοινοβουλίου πουθενά παρά μόνο για ελάσσονος σημασίας θέματα. Αντίκειται στο άρθρο 106 Συντάγματος για το δημόσιο συμφέρον», συνέχισε για να προσθέσει πως «επίταξη ή δήμευση είναι αυτό που κάνετε» και «δεν είναι σύμφωνο με την προστασία ιδιοκτησίας από το Σύνταγμα».

Γ. Αμυράς: Άλλα έλεγε η συμφωνία του καλοκαιριού για το υπερ-ταμείο
Στο υπερ-ταμείο και τον τρόπο λειτουργίας του εστίασε την κριτική του και ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) καταγγέλλοντας ότι άλλα ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και άλλα έρχονται σήμερα στην Βουλή. Ο βουλευτής είπε ότι «η συμφωνία κυβέρνησης-Θεσμών όπως ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι προέβλεπε πως το ταμείο θα βρίσκεται υπό την αποκλειστική διαχείριση του ελληνικού κράτους και ότι οι θεσμοί θα περιορίζονταν απλώς στην εποπτεία του ταμείου. Σήμερα, με το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί μόνο δικαίωμα άρνησης σε προτεινόμενες αποκρατικοποιήσεις από το ταμείο. Ο υπουργός δεν αποφασίζει πλέον ούτε το τίμημα της οιαδήποτε πώλησης, ούτε το χρόνο παραχώρησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού δημοσίου, ούτε  καν το είδος της σύμβασης παραχώρησης. Επίσης, η διοίκηση του Ταμείου ορίζεται εμμέσως από τους Θεσμούς και όχι από την ελληνική κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, άλλο ψήφισε η Βουλή το καλοκαίρι, και άλλο ψηφίζει σήμερα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης