Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιδρά στις ανάγκες μεμονωμένων χωρών

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιδρά στις ανάγκες μεμονωμένων χωρών

Η νομισματική πολιτική "μπορεί να στηρίξει τις οικονομικές τάσεις μόνο βραχυπρόθεσμα", ανέφερε σε ομιλία του ο επικεφαλής της Bundesbank

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιδρά στις ανάγκες μεμονωμένων χωρών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αντιδρά στις ανάγκες μεμονωμένων χωρών, δήλωσε σε ομιλία του το μέλος του Δ.Σ. και επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Ο Βάιντμαν εξέφρασε την αντίθεση του στην ιδέα η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε το 2012 χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει.

Κλείσιμο
Η νομισματική πολιτική "μπορεί να στηρίξει τις οικονομικές τάσεις μόνο βραχυπρόθεσμα", ανέφερε σε ομιλία του στη Ρώμη ο Βάιντμαν. "Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την χαμηλή ανάπτυξη λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών και την υψηλή διαρθρωτική ανεργία".

Με τη νομισματική πολιτική να είναι προσανατολισμένη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ "δεν μπορεί να αντιδρά ξεχωριστά στις ανάγκες της κάθε μεμονωμένης χώρας", δήλωσε.

Η επιλογή να στηρίζει η ΕΚΤ προβληματικές χώρες με στοχευμένο τρόπο, για παράδειγμα αγοράζοντας τα ομόλογα των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, "είναι προβληματική κατά την άποψη μου", πρόσθεσε.

Το καλοκαίρι του 2012 η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα στοχευμένων αγορών ομολόγων, ωστόσο η κεντρική τράπεζα δεν πραγματοποίησε αγορές στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος και το αντικατέστησε το αρχές του 2015 με ένα πιο ευρύ πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων.

Παρά την κριτική που έχει ασκήσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ ο Βάιντμαν αναγνώρισε ότι οι οικονομικές συνθήκες δικαιολογούν μια γενναιόδωρη νομισματική πολιτική. "Αν και η οικονομία αναπτύσσεται, οι πιέσεις στις τιμές είναι πολύ χαμηλές. Μια επεκτατική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι σε αυτό το πλαίσιο απολύτως κατάλληλη".

Ο Βάιντμαν σημείωσε πάντως ότι το τελικό αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ δεν είναι ακόμα γνωστό, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από αυτές τις πολιτικές.

Εξέφρασε τέλος την αντίθεση του στην ιδέα των "χρημάτων από το ελικόπτερο", κάτι που μπορεί να σημαίνει τη μεταφορά χρημάτων απευθείας από την κεντρική τράπεζα στο κοινό. Η ιδέα αυτή είναι για τους ακαδημαϊκούς κύκλος και όχι για τη νομισματική πολιτική, τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης