Ρέγκλινγκ: Οι αριθμοί θα δείξουν αν θα χρειαστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ρέγκλινγκ: Οι αριθμοί θα δείξουν αν θα χρειαστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τονίζει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 είναι συμφωνημένος - Εκτιμά οτι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε τέσσερις εβδομάδες

Ρέγκλινγκ: Οι αριθμοί θα δείξουν αν θα χρειαστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Σε τέσσερις εβδομάδες εκτιμά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος επιμένοντας ότι πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και πλέονασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.

«Είναι δύσκολο να πω πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γιατί αντιμετωπίζουμε δύσκολα πολιτικά ζητήματα όπως τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, του φορολογικού, τα κόκκινα δάνεια. Και γι' αυτό είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς αν θα χρειαστούν δύο ή τέσσερις εβδομάδες αλλά δεν πιστεύω ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πει κανείς ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες αυτό θα συμβεί» δηλώνει χαρακτηριστικά στη Wall Street Journal.

Κλείσιμο
Κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ δεν υπάρχει διαφωνία όσον αφορά τους βασικούς στόχους. «Συμφωνούμε για παράδειγμα στο δημοσιονομικό στόχο για τα επόμενα δύο χρόνια. Και συμφωνούμε ότι το συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει βιώσιμο. Και ο κ. Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και θα στερέψει από χρήματα τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξει μεταρρύθμισή του.

Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 έχει συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούλίο «και δεν πιστεύω ότι αυτό θα αμφισβητηθεί».

Όσον αφορά το θέμα του χρέους λέει ότι υπάρχει συμφωνία πως δεν θα υπάρξει ονομαστικό «κούρεμα» αν και προσθέτει ότι από το 2012 οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί για επιπρόσθετη ανακούφιση του χρέους «αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και αν αυτό χρειάζεται». Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει διαφοροποίηση στην καταβολή των δόσεων ανάλογα με την απόδοση της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι είναι μια από τις προτάσεις που εξετάζονται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπογραμμίζει ότι όλα θα κριθούν από τα νούμερα και τις επιδόσεις της οικονομίας καθώς στην ερώτηση «λέτε ότι "αν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους", πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί για την Ελλάδα;» ο επικεφαλής του ESM απαντά «ποιος ξέρει; Θέλω πρώτα να δω τους αριθμούς».

Στην ερώτηση για το πότε προβλέπει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά ότι «γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα το έκανε αυτό το 2014 με δύο ομόλογια πενταετούς και τριετούς διάρκειας. Οπότε πιστεύω ότι βάσει αυτής της εμπειρίας αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, το 2017 θα μπορούν να κάνει ξανά το ίδιο και αυτό έχει νόημα καθώς το πρόγραμμα τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 και θα πρέπει να τεστάρουν την αντίδραση των αγορών μέχρι τότε όπως έκανε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Ο επικεφαλής του ESM λέει επίσης ότι τώρα πλέον η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική καθώς ο Τσίπρας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εφαρμόζει τη λαϊκή εντολή εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων ενώ το πρώτο μισό του 2015 ακολούθησε την εντολή να εφαρμόσει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση που απέτυχε και είχε μεγάλο κόστος για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης