Η Κίνα κλονίζει τις διεθνείς αγορές - «Βουτιά» για όλους τους δείκτες

Η Κίνα κλονίζει τις διεθνείς αγορές - «Βουτιά» για όλους τους δείκτες

Η κρίση της κινεζικής οικονομίας ξυπνά μνήμες από την παγκόσμια κατάρρευση του 2008 - «Μάζεψαν» προς το τέλος τις απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κατακόρυφη πτώση 4,35% και στην Αθήνα

Η Κίνα κλονίζει τις διεθνείς αγορές - «Βουτιά» για όλους τους δείκτες
Είναι πετρέλαιο και Κίνα ικανά να επαναφέρουν παγκόσμια οικονομία και αγορές στη δίνη μίας νέας κρίσης, ανάλογης με αυτήν που ξεκίνησε το 2008 και για ορισμένες χώρες ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί;

Όπως αποδεικνύει η πορεία των διεθνών αγορών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, η απάντηση είναι σαφώς θετική, με την Κίνα να κατορθώνει να ταρακουνήσει για μία ακόμη φορά τις επενδυτικές διαθέσεις και να οδηγεί σε μαζική έξοδο τους επενδυτές όχι μόνο από τα δικά της χρηματιστήρια, αλλά απ' όλες τις αγορές της υφηλίου.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη βύθιση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι μεγάλες χώρες παραγωγής, όπως η Σαουδική Αραβία, αρνούνται να προχωρήσουν σε μείωσή της, από τη μία πλευρά πλήττει τους τίτλους ενεργειακών εταιρειών -εκ παραδόσεως δεικτοβαρείς- και από την άλλη δεν αφήνει τον πληθωρισμό να ανακάμψει, δυσκολεύοντας και το έργο των κεντρικών τραπεζών.

Ίσως λοιπόν ο Τζορτζ Σόρος, με τη σημερινή του δήλωση ότι οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές προ της κρίσης του 2008, να έχει απόλυτο δίκιο, δεδομένης και της τεράστιας πείρας του στις επενδύσεις.

Όπως γράφει το newmoney.gr
, βαρύτητα της Κίνας στις επενδυτικές διαθέσεις αποδείχθηκε σήμερα δύο φορές. Πρώτα, μετά τη βουτιά της αγοράς της, με τη σημερινή συνεδρίαση να διαρκεί μόλις 29 λεπτά και δεύτερον, με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της χώρας να άρει την εφαρμογή του κανόνα που οδηγεί σε διακοπή διαπραγματεύσεων, κάθε φορά που κάποιος δείκτης-βαρόμετρο ενισχύεται ή υποχωρεί κατά 5%.

Η απόφαση αυτή του Πεκίνου ήταν αρκετή όχι για να ανακόψει, αλλά σαφώς για να «μαζέψει» τις απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ η Wall Street, μετά τη «βουτιά» στο ξεκίνημα, μοιάζει να αντιδρά με περισσότερη ψυχραιμία.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε τελικά 2,35% -ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να αποδυναμώνεται έως και 3,6%- στις 345,95 μονάδες. Από την αρχή της εβδομάδας οι απώλειές του φθάνουν στο 5,7%, καταγράφοντας μία από τις χειρότερες πορείες του μετά τη «σφαγή» -εκ νέου λόγω Κίνας- του Αυγούστου.

Απώλειες 2,37% για τον DAX 30, ο οποίος έχασε και το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, φθάνοντας στις 9.969 μονάδες. Πλήγμα για τον δείκτη του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης η υψηλή εξάρτηση των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών στην κινεζική οικονομία, καθώς αποτελεί τον βασικό εξαγωγικό στόχο των κινεζικών επιχειρήσεων.

Πτώση 2,01% για τον FTSE 100 στις 5.951 μονάδες (και αυτός έχασε το, επίσης, ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων), με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί 1,68% στις 4.405 μονάδες.

Ανάλογη η εικόνα για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον IBEX 35 να αποδυναμώνεται κατά 1,55% στις 9.054 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 1,14% στις 20.189 μονάδες.

Ισχυρή πτώση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Μόνη, δίχως βάθος, η Αθήνα διόρθωσε σημαντικά στον απόηχο της κινεζικής κρίσης και των γεωπολιτικών ανησυχιών και της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 590 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,35%, με χαμηλό ημέρας στις 582 μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης