Υπουργείο Εργασίας: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ

Υπουργείο Εργασίας: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα θέλει την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων ακόμα και για τα 384 ευρώ - Το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει «ρήτρα ανάπτυξης», βάσει της οποίας οι συντάξεις θα αυξομειώνονται, ανάλογα με το ΑΕΠ και την κατάσταση της οικονομίας

Υπουργείο Εργασίας: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ
Να διαβεβαιώσει ότι κανένα εισοδηματικό κριτήριο δεν υπεισέρχεται στον καθορισμό της εθνικής σύνταξης
, η οποία δίνεται σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, επιχειρεί με δήλωσή του ο Ανδρέας Νεφελούδης.

Κλείσιμο
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας αναφέρει στη δήλωσή του ότι, «επειδή γίνεται μια ανοίκεια σπέκουλα σε βάρος των όσων ανέφερα στον σταθμό REAL FM σε σχέση, δήθεν, με εισοδηματικά κριτήρια για τον καθορισμό των συντάξεων, δηλώνω τα παρακάτω:

1. Κανένα εισοδηματικό κριτήριο δεν υπεισέρχεται στον καθορισμό της Εθνικής Σύνταξης, η οποία δίδεται σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και

2. Ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται στην βάση τριών παραμέτρων μία εκ των οποίων θα είναι το ενιαίο ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία ποσοστό αναπλήρωσης».

«Που είναι η δήθεν βόμβα; Ας σταματήσουν οι έμποροι πανικού να σπερμολογούν για μια ακόμη φορά σε βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων» καταλήγει ο κ. Νεφελούδης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της «επίμαχης» συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Νεφελούδης είχε υπαινιχθεί ότι οι δανειστές επιμένουν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο.

Σπεύδοντας να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για την τύχη ακόμα και αυτής της σύνταξης των 384 ευρώ, ο κ. Νεφελούδης προχώρησε στη διευκρινιστική ανακοίνωση.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν για την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Από την πλευρά της, η Αθήνα αντιπροτείνει τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό, θα ισούται με το 60% του μέσου εισοδήματος.

Δηλαδή, θα θεσπιστεί ρήτρα ανάπτυξης και οι συντάξεις θα αυξομειώνονται μαζί με το ΑΕΠ και την κατάστασης της οικονομίας.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί και θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές και το ποσοστό αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσδιοριστούν από αναλογιστική μελέτη  με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις, ενώ θα καθιερωθεί ενιαίος υπολογισμός των συντάξεων με βάση τρία κριτήρια:

1. Το μισθό του εργασιακού βίου (ή εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες η τους αγρότες)

2. Ενιαίο, ανά μισθολογική η εισοδηματική κατηγορία ποσοστό αναπλήρωσης  

3. Τα έτη ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερος ο συντελεστής για τις χαμηλότερες αποδοχές, π.χ.: 65% για μισθό έως 800 ευρώ, 60% από 800-1.300, 55% από 1.300 έως 1.800, 50% από 1.800 και πάνω.

Διαβάστε περισσότερα εδώ






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης