Αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Καμία αλλαγή στο «ταβάνι» των ομολόγων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο διατηρείται στο επίπεδο των 13 δισ. ευρώ

Αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ
«Αυτοσυγκράτηση» επέδειξε η ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μην έπνιξε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών όπως πολλοί ανησυχούσαν, αλλά φρόντισε να προσφέρει στην Ελλάδα λιγότερα κεφάλαια σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σημαντικό είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έπειτα από τηλεδιάσκεψη, αύξησε κατά 1,1 δισ.ευρώ το όριο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) για τις ελληνικές τράπεζες.

Μετά την απόφαση της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ELA) των ελληνικών τραπεζών κατά 1,1 δισ. ευρώ, το ύψος του ELA διαμορφώνεται στο επίπεδο των 80 δισ. ευρώ.
Κλείσιμο

Ωστόσο, η απόφαση να μειωθεί σχεδόν στο μισό -σε σχέση με τα 2 δισ. που απελευθέρωσε η ΕΚΤ την προηγούμενη βδομάδα- το ποσό που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας, είναι ένα σαφές μήνυμα των κεντρικών τραπεζιτών ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους δανειστές πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Παράλληλα. το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην υπάρξει αλλαγή στο «ταβάνι» των ομολόγων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο διατηρείται στο επίπεδο των 13 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του ELA κατά 2 δισ. ευρω, στα 78,9 δισ. ευρω, ενώ είχε μετατεθεί για αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για το καθεστώς των collateral που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης