LSE: Ωρα η Γερμανία να τερματίσει την "κατά το δοκούν" πολιτική

LSE: Ωρα η Γερμανία να τερματίσει την "κατά το δοκούν" πολιτική

Η Ευρωζώνη είναι μια "ένωση – βρέφος" που τώρα αντιμετωπίζει μια πρώιμη εφηβεία, σχολιάζει καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας

LSE: Ωρα η Γερμανία να τερματίσει την "κατά το δοκούν" πολιτική
Για την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Γερμανία καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης μιλά σε άρθρο του στο LSE, ο καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Joshua Aizenman.Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το χρέος της χώρας, την ώρα που η θεώρηση της Γερμανίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πολιτική "κατά το δοκούν", όπου οι δυναμικότερες κινήσεις για να επιλυθεί η αστάθεια της Ευρωζώνης, γίνονταν μόνο όταν οι εγχώριες προτεραιότητες της Γερμανίας απειλούνται.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία για παραχωρήσεις στο χρέος που συνδέεται με βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και επιθετικές πολιτικές που έχουν στόχο να χτυπήσουν τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, θα αποτελούσαν τον καλύτερο τρόπο εξόδου από την κρίση.

Κλείσιμο
Όπως λέει στο άρθρο του ο Aizenman, δεν θα πρέπει να τερματίζονται όλοι οι προβληματικοί γάμοι. Αν και ο σχηματισμός της Ευρωζώνης ήταν πιθανότατα ένα λάθος, το να διαλυθεί τώρα, μπορεί να αποβεί ένα πολύ πιο "ακριβό" λάθος. Εάν βάλουμε την κρίση της Ευρωζώνης στο σωστό ιστορικό της πλαίσιο, τότε θα δούμε ότι η Ευρωζώνη είναι μια "ένωση – βρέφος" που τώρα αντιμετωπίζει μια πρώιμη εφηβεία. Διαδικασία επώδυνη, όπως επώδυνες ήταν και όλες οι διαδικασίες "εκμάθησης" για άλλες ενώσεις.

Τη δεκαετία του '90 πιστευόταν ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα παρείχε μια πιο συμμετρική δομή στην Ευρώπη και θα περιείχε τον φόβο της γερμανικής ηγεμονίας. Η ομιλία του τότε επικεφαλής οικονομολόγου και μέλους της ΕΚΤ, Otmar Issing, το 2006 με τίτλο " Το ευρώ ως νόμισμα χωρίς κράτος", αποτελεί παράδειγμα της υπερεκτίμησης των επιτευγμάτων της Ευρωζώνης εκείνης της εποχής, ενώ αγνοούνταν οι κίνδυνοι, οι οποίοι άρχισαν να υλοποιούνται μετά τη 10η επέτειο της νομισματικής ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης